Capella 2, satelitul care vede prin pereţi. Legea permite! Va fi spionajul viitorului

Capella 2, satelitul care vede prin pereţi. Legea permite! Va fi spionajul viitorului

În urmă cu doar câteva luni, compania Capella Space a lansat satelitul capabil să realizeze imagini-radar foarte clare oriunde în lume, chiar şi prin pereţi, ceea ce reprezintă fără doar şi poate un indiciu clar despre spionajul viitorului.

Conform celor declarate pentru futurism.com de Payam Banazadeh, CEO al companiei care activează în SUA, dar şi fost inginer de sistem la Laboratorul de propulsie cu jet al NASA, satelitul Capella 2 poate realiza o imagine clară indiferent de condiţiile meteo sau dacă afară este zi sau noapte. Asta diferenţiază acest satelit de majoritatea sateliților de supraveghere și observație care orbitează în jurul Pământului.

„Se pare că jumătate de planetă este întunecată, iar cealaltă jumătate este, în medie, înnorată. Aproximativ 75% din suprafaţa Pământului, la un moment dat, va fi înnorată sau întunecată. Acest fenomen este invizibil pentru tine și acea porțiune se mișcă”, a declarat Payam.

Dacă o poate cumpăra oricine, atunci devine periculos

Miercuri, Capella a lansat o platformă care permite clienților guvernamentali sau privați să solicite imagini cu orice lucru din lume, iar rezultatele vor şi mai bune odată cu lansarea a 6 sateliți suplimentari anul viitor. Directorul general al companiei din SUA este întrebat dacă nu cumva „este înfiorător din punctul de vedere al confidențialității?” Mai ales că acest satelit va trece dincolo de pereţi...

Ne puteți urmări și pe Google News

Răspunsul său? „Sigur.” Dar Banazadeh spune că, de asemenea, platforma pusă la dispoziţie celor interesaţi acoperă numeroase deficienţe ale oamenilor de știință și ale agențiilor guvernamentale care monitorizează planeta. Revenind la cei care pot intra pot beneficia de imaginile acestei tehnologii, să sperăm doar că nu o va putea cumpăra chiar oricine…

„Există o grămadă de lacune în modul în care observăm în prezent Pământul din spațiu - majoritatea senzorilor pe care îi folosim pentru a observa pământul sunt senzori de imagine optică.  Dacă este înnorat, vei vedea norii, nu ceea ce se întâmplă sub nori. Și dacă nu există prea multă lumină, vei putea foarte greu să obții o imagine care să fie utilă”, a completat Payam Banazadeh.

Principii bazate pe ecolocația delfinilor şi a liliecilor

Capella poate privi direct prin straturile norilor și poate vedea la fel de bine în lumina zilei cum o face şi în întunericul total. Asta pentru că, în loc de imagistică optică, folosește un radar cu deschidere sintetică sau SAR.

SAR funcționează similar cu modul în care delfinii și liliecii navighează folosind ecolocația. Satelitul transmite un puternic semnal radio de 9,65 GHz către țintă, apoi colectează și interpretează semnalul în timp ce revine pe orbită.

Și pentru că satelitul trimite propriul său semnal mai degrabă decât captează pasiv lumina, uneori acele semnale pot pătrunde chiar prin peretele unei clădiri, scanând interior în stilul viziunii cu raze X a lui celebrului Superman.

„La această frecvență, norii sunt aproape transparenți. Poți pătrunde în nori, în ceață, umezeală şi fum. Aceste lucruri nu mai contează. Și pentru că îți generezi propriul semnal, parcă ai purta o lanternă. Nu-ți pasă dacă este zi sau noapte”, a spus Banazadeh pentru Futurism.