Capcanele muncii în străinătate. Primești pensie, dar....Caz scandalos

Capcanele muncii în străinătate. Primești pensie, dar....Caz scandalos

Românii care muncesc în țările Uniunii Europene, trebuie să știe că au drepturi importante, în cazul în care sunt victimele unor accidente de muncă.

De multe ori, firmele care duc muncitori români la lucru, în țări din Uniunea Europeană, precum, Germania, Spania, Franța, Italia, îi detașează pe aceștia de la societatea din România, la o altă societate din țara respectivă. În cazul detașării, legislația europeană, dar și cea românească, se aplică prevederile mai favorabile, legate atât de salarizare cât și drepturile sociale, cum ar fi sănătate și pensie.

Libertatea prezintă cazul unui român, de 35 de ani, care a fost victima unui accident de muncă, pe un șantier din Germania, în timp ce efectua lucrări de decofrarea unei scări. În timpul acestor lucrări, scara s-a rupt, iar bărbatul a căzut și a suferit grave leziuni în zona picioarelor.

”După 18 operaţii, trei luni de spitalizare în Germania, un an şi trei luni de recuperare în România şi Germania – ale căror costuri au fost acoperite de o cooperativă a muncitorilor constructori din Germania și de asigurarea de sănătate din România – Mihai a avut forţa să se pună pe picioare: astăzi merge din nou. În urma accidentului, are o pensie de 640 de RON, care se revizuieşte din doi în doi ani. Nu și-a permis să iniţieze o acţiune în justiţie împotriva angajatorului – avocatul pe care l-a găsit cerea 150 de euro pe oră. “Nu aveam nici o şansă să câştigăm un proces, murim cu actele în braţe”, spune Dana, soţia lui, citat de Libertatea.

Ne puteți urmări și pe Google News