Capcanele de pe etichetele alimentelor

Capcanele de pe etichetele alimentelor

Băuturile care nu au zahăr sau produsele care conţin fibre pot avea mult mai puţine efecte benefice decât susţin producătorii.

Fiţi atenţi la etichetele de pe alimente dacă vreţi să vă feriţi de afecţiuni ale tiroidei sau dacă vreţi să nu vă îngrăşaţi, vă sfătuiesc medicii. Specialiştii români susţin că, în ţara noastră, multe dintre etichete fie sunt traduse greşit, fie nu sunt complete. Un studiu realizat în 2006 şi publicat în „American Journal of Preventive Medicine“ a arătat că doar 32% din 200 de persoane au reuşit să calculeze corect cantitatea de carbohidraţi dintr-o sticlă cu suc. Un procent ridicat dintre aceste persoane erau confuze din cauza informaţiilor de pe etichetele alimentelor. Specialiştii americani citaţi de publicaţia „Forbes“ împreună cu cei români vă arată la ce să fiţi atenţi când citiţi etichetele de pe alimente.

Sucurile light au îndulcitori artificiali. Pentru a elimina caloriile din sticla cu suc, producătorii înlocuiesc 70% din suc cu apă şi îndulcitori artificiali. „Îndulcitorii artificiali sunt mai dăunători decât zahărul“, avertizează Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti. Dacă vă este teamă de calorii, puneţi în pahar suc amestecat cu apă.

Fibrele pot fi de proastă calitate. Un producător poate spune că alimentele conţin fibre, dar doar dacă vă uitaţi la ingrediente vă veţi da seama dacă acestea provin din cereale integrale. „Dacă sursa de fibre este alta decât cerealele integrale, precum rădăcina de cicoare, nu veţi beneficia de efectele benefice asupra inimii“, este de părere James Kenney, de la Pritikin Longevity Center and Spa. „Fibrele sunt o categorie foarte mare de carbohidraţi. Trebuie să ne uităm şi pe eticheta originală a produsului, deoarece de multe ori traducerile în limba română sunt proaste sau omit anumite ingrediente“, mai spune Mencinicopschi.

Făinoase cu denumiri înşelătoare. Făina de grâu fortifiată poate suna ca un aliment sănătos, dar de fapt este vorba despre făină albă rafinată. Alegeţi produsele pe care scrie „integral“, cum ar fi făina de grâu integrală. „Alegeţi făina integrală, nu pe cea cu substanţe menite să o reechilibreze. Vitaminele artificiale nu sunt eficiente pentru organism, deoarece acesta nu ştie să le folosească şi, de fapt, fac mai mult rău“, adaugă profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Apă cu vitamine, „sursă“ de ADHD. Aceasta poate părea tentantă, dar cel mai probabil conţine îndulcitori artificiali, coloranţi şi conservanţi. „Apa cu vitamine şi arome a apărut şi pe piaţa din România. Deoarece conţine îndulcitori şi coloranţi, poate cauza disfuncţii ale tiroidei, tumori ale tiroidei, ADHD (n.r. - hiperactivitate) şi poate bloca metabolismul zincului“, susţine specialistul în nutriţie.

Grăsimile puţine pot ascunde multe calorii. Un studiu realizat în 2006 a arătat că persoanele supraponderale, mai ales, sunt tentate să consume cu până la 50% mai multe calorii atunci când mănâncă alimente cu puţine grăsimi. Numeroase alimente pe eticheta cărora scrie că sunt sărace în grăsimi au doar cu 30% mai puţine calorii decât celelalte. „Alimentele light sunt precum ţigările light, mai periculoase decât cele obişnuite“, punctează Mencinicopschi. PROIECT LEGISLATIV Patru E-uri noi în dulciuri şi sucuri

Lista E-urilor acceptate în produsele alimentare şi băuturile din România ar putea fi completată cu alţi patru îndulcitori, potrivit unui ordin aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre E 957, E 962, E 968 şi E 955. Cel mai periculos este E 962 (sare de aspartam-acesulfam) deoarece poate cauza cancer şi afecţiuni tiroidiene.

„Îndulcitorii artificiali pot cauza în timp stres metabolic deoarece nu conţin calorii. Atunci când creierul primeşte dulce, metabolismul trebuie să primească şi el calorii, altfel apare frustrarea metabolică. Aceasta poate duce la apariţia bolilor moderne: sindromul metabolic, diabetul de tip 2, maladiile cardiovasculare, Parkinson, Alzheimer“, afirmă Gheorghe Mencinicopschi.

În luna iulie, şapte companii mari care-şi vând produsele în România (Coca- Cola, Danone, Kraft, Mars, Nestlé, Star Foods şi Unilever) au introdus un nou sistem de etichetare a alimentelor, care oferă informaţii despre cantitatea de calorii, proteine sau glucide. Experţi în alimentaţie susţin că producătorii s-au gândit numai la aspectul cantitativ al produselor, nu şi la calitatea nutrienţilor conţinuţi.

Ne puteți urmări și pe Google News