Scandalurile se țin scai de Kremlin și, mai ales, de Vladimir Putin, acuzat de ambiții de expansiune și implicare ilegitimă în alegerile altor state. Ultimul act al acestor dezvăluiri care au în prim-plan administrația rusă aduc în vedere rolul spionajului rus în cele mai importante evenimente electorale ale ultimilor ani. Germania a descoperit un atac al unor hackeri ruși, care au anumite legături la nivel înalt.
Putin și alegerile altor state, o iubire interzisă. O grupare de hackeri ruşi cunoscută sub numele APT28 a atacat sistemele informatice ale Ministerului de Externe şi Ministerului Apărării din Germania şi a sustras informaţii confidenţiale, relatează miercuri dpa şi Reuters. Potrivit surselor dpa, atacul a fost descoperit în decembrie 2017 şi este posibil să fi început cu un an înainte, scrie agerpres.ro.
Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a declarat miercuri că instituţiile afectate au luat măsurile necesare pentru protecţia datelor şi anchetarea incidentului. „Atacul a fost izolat şi a controlat în cadrul administraţiei federale" responsabile de reţelele informatice guvernamentale, iar problema este tratată „cu înaltă prioritate şi cu resurse semnificative", a insistat purtătorul de cuvânt Johannes Dimroth, citat de cele două agenţii de presă.
Guverne şi experţi în securitate din Occident susţin că există conexiuni între gruparea intitulată APT28 sau „Fancy Bear” şi o agenţie de spionaj rusă şi că această grupare a fost implicată în atacurile cibernetice asupra Comitetului Naţional al Partidului Democrat din SUA, înaintea alegerilor din 2016, şi camerei inferioare a parlamentului german în 2015.
De asemenea, gruparea rusă este suspectată de comiterea unui atac cibernetic asupra NATO.