Capacitatea memoriei poate fi dublată cu ajutorul unei metode străvechi
- Ionut Gogean
- 10 martie 2017, 13:03
Memoria poate fi antrenată cu ajutorul unui exercițiu străvechi inventat de vechii greci, după cum arată un studiu publicat în revista Neuron.
După ce și-au antrenat mintea timp de șase săptămâni, oamenii care au participat la studiu au putut să crească cu peste 100% numărul de cuvinte memorate într-o scurtă perioadă de timp, iar capacitățile memoriei lor au rămas la fel de bune luni de zile după aceea, potrivit Agerpres.ro, care citează ediția electronică a The Guardian.
Tehnica presupune invocarea unor imagini vii ale obiectelor într-un cadru familiar și este atribuită poetului grec Simonide din Keos fiind o metodă favorită a așa-numiților "atleți" ai memoriei.
Studiul arată că după 40 de zile de antrenament al minții, activitatea cerebrală a celor care au participat la studiu a început să fie asemănătoare cu a celor care merg la concursuri de memorare.
"Una dintre întrebările inițiale era dacă atleții memoriei au creiere cu conexiuni diferite. Au un dar natural care nu poate fi învățat?" spune Nils Müller, om de știință în domeniul neurologiei la Universitatea Radboud și coautor al studiului.
Răspunsul surprinzător vine din concluziile studiului, care arată că activitatea cerebrală poate fi schimbată prin antrenament specific.
Studiul a vizat 23 de atleți participanți la concursul de memorie la World Memory Championships și un grup de control neatrenat. În timp ce grupul de atleți a reușit să-și reamintească dintr-o listă, în medie, 71 de cuvinte, grupul de control și-a amintit, în medie, doar 26 de cuvinte.
După 40 de zile cu sesiuni de antrenament cotidiene de jumătate de oră, participanții la studiu fără abilități de memorare deosebite au reușit să-și dubleze capacitatea de memorare, amintindu-și 62 de cuvinte în medie. Patru luni mai târziu, fără a se mai antrena zilnic, ei au putut să-și aducă aminte 48 de cuvinte de pe o listă de 72.
În efortul de îmbunătățire a memoriei este de mare ajutor ca imaginea să fie vie, bizară și plasată ferm într-un loc familiar.
Astfel, expertul în memorie Ed Cooke sugera intr-una dintre lucrările sale să-ți aduci aminte un produs de pe lista de cumpărături imaginându-ți-o pe "Claudia Schiffer înotând într-o cadă plină cu brânză".
La rândul său, Boris Konrad, care deține locul al 24-lea în clasamentul World Memory Championships, este de părere că strategia dă roade deoarece suprapune o informație banală pe ceva pe care creierul a ajuns să facă foarte bine — să-și amintească imagini legate de locuri specifice.
"Iei un material care este foarte greu de ținut minte și îl transformi în ceva accesibil. Nu îți face mai mare capacitatea de memorare, ci utilizezi o formă de memorie care are deja o capacitate mare", a mai spus el.