Termometrele au explodat! A fost înregistrată cea mai mare temperatură de până acum. Sfaturile ministrului Sănătății

Termometrele au explodat! A fost înregistrată cea mai mare temperatură de până acum. Sfaturile ministrului Sănătății

Canicula a pus stăpânire pe Franța, înregistrându-se cel mai mare nivel al temperaturii de până acum. Au fost înregistrate 44.3 grade Celsius.

În Franţa s-au înregistrat 44.3 grade Celsius, fiind considerată cea mai ridicată temperatură din istoria ţării, canicula continuând să fie resimţită pe întreg continentul european.

Temperatura record a fost înregistrată, vineri, în Carpentras, în sud-estul departamentului Vaucluse. Precedentul record era 44,1 grade Celsius, temperatură înregistrată în Montepellier şi Nimes în august 2003. Vaucluse se află, alături de alte trei departamente – Gard, Herault şi Bouches-du-Rhone – sub cod roşu de caniculă, pentru prima oară când o astfel de avertizare este valabilă pentru o regiune atât de vastă.

Meteorologul Etienne Kapikian a declarat că este „foarte probabil” ca recordul să fie bătut din nou vineri pentru că „încă este devreme”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Temperatura va continua să crească şi în unele zone s-ar putea trece de 44 de grade”, a afirmat Kapikian.

Ca urmare a atenționărilor meteo, sute de şcoli au fost închise în toată. De asemenea, examenele pentru cei care termină gimnaziul au fost amânate. În Spania, un băiat de 17 ani a murit din cauza insolaţiei vineri dimineaţa după ce a muncit afară în provincia Cordoba din Andaluzia. El ar fi avut convulsii după ce a intrat într-o piscină pentru a se răcori. De asemenea, un bărbat de 80 de ani a murit de insolaţie şi în Valladoid.

În Spania, Catalonia, Navarre şi Ţara Bascilor se află sub Cod Roşu de caniculă, temperaturile fiind aşteptate să atingă 42 de grade Celsius. Sute de pompieri încearcă să aducă sub control un incendiu de vegetaţie în Catalonia care a ars până acum 6.500 de hectare.

Oraşe mai mari de pe coasta Franţei, precum Marsilia, au oferit intrare gratuită în muzee pentru ca oamenii să se poată răcori în zone cu aer condiţionat. De asemenea, multe piscine care aparţin de primărie au micşorat preţurile de intrare.

Ministrul Sănătăţii, Agnes Buzyn, a făcut apel la „cei care sunt în negare cu privire la căldura extremă” să evite comportamente periculoase. Aceasta le-a cerut oamenilor să nu facă jogging între 12:00 şi 14:00 şi părinţilor să nu îşi lase copiii în maşini.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că vremea extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită din cauza încălziri globale: „Cu toţii trebuie să ne schimbăm mentalitatea, felul în care lucrăm, felul în care construim”, a afirmat el, subliniind că este necesar ca societatea să îşi adapteze obiceiurile.

În oraşul italian Milano, un om fără adăpost în vârstă de 72 de ani a fost găsit mort în gara oraşului din cauza căldurii, au informat autorităţile.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că acest val de căldură, la fel ca cel de anul trecut, este în strânsă legătură cu schimbările climatice şi că astfel de vreme extremă va deveni din ce în ce mai des întâlnită în următoarele decenii.