Canciula din aceste zile afectează și mersul trenurilor de călători în condițiile în care temperaturile vor trece peste 35 de grade. Garniturile de tren vor circula cu o viteză mai mică decât în mod normal, pentru a evita accidentele feroviare, având în vedere că temperatura la șina de cale ferată poate depăși 50 de grade Celsius. Viteza va fi redusă cu 20 până la 30 de kilometri pe oră, chiar dacă acest lucru va duce la întârzieri semnificative pentru trenurile de călători și de marfă.
Autoritățile feroviare sunt nevoite să adopte restricții de circulație a trenurilor de călători și de marfă, în aceste zile, din cauza caniculei. Viteza garniturilor de tren va fi redusă, în funcție de necesități, cu 20 până la 30 km/h față de valorile normale. Situația va fi în vigoare până la finalul săptămânii, în condițiile în care zilelele acestea se așteaptă ca temperaturile să atingă și 38 de grade Celsius.
CFR SA informeză, într-un comunicat de presă, că începând cu ziua de 29 iunie 2022 și până vineri, 1 iulie, se vor lua măsurile speciale pentru desfășurarea traficului feroviar în condiții de siguranță. Aceste măsuri sunt impuse de temperaturile caniculare, anunțate de ANM, care vor depăși chiar 37 - 38 de grade Celsius, în aer.
„În această perioadă, personalul de întreţinere a infrastructurii feroviare va efectua revizii suplimentare pe reţea, în regiunile aflate sub atenționare de Cod Galben și Cod Portocaliu, prin verificarea directă ale căii, măsurarea şi înregistrarea permanentă a evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar în intervalele orare în care temperatura în șină va depăși 50 de grade C, pe anumite intervale de stații, unde situația o impune, se va reduce viteza de circulaţie a trenurilor CU 20 - 30 km/h față de viteza normală, astfel încât traficul feroviar să se desfăşoare în depline condiţii de siguranţă”, se arată în comunicatul de presă al CFR SA.
Călătorii sunt îndemnați să se informeze din timp
Potrivit sursei citate, aceaste măsuri sunt aplicate de toate companiile de infrastructură și respectă normele de siguranţă feroviară pentru astfel de situații speciale.
„CFR SA va aviza permanent operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) când se impune reducerea vitezei de circulație și pe ce intervale de stații se va lua această măsură, astfel încât operatorii de transport feroviar de călători să informeze pasagerii din trenurile aflate deja în circulație, sau care urmează să circule în ziua respectivă, despre condițiile de trafic”, se mai arată în comunicatul de presă.
De asemenea, în acest context, CFR SA recomandă publicului călător ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziționat sau dorește să achiziționeze bilet. Aceștia trebuie să se pună la curent cu noile ore de sosire și de plecare a trenurilor în stațiile CFR. Este de așteptat ca trenurile să aibă întârzieri majore din cauza reducerii vitezei de circulație.