Candidaţii la alegeri nu vor scăpa de verificările CNSAS

Candidaţii la alegeri nu vor scăpa de verificările CNSAS

Noua ordonanţă de urgenţă, menită a asigura funcţionarea instituţiei de deconspirare a Securităţii, prevede că verificările se vor face din oficiu.

Verificarea din oficiu a candidaţilor la alegerile locale şi parlamentare, dar şi caracterul public al şedinţelor conducerii sunt principalele noutăţi din ordonanţa de urgenţă CNSAS discutată ieri în primă lectură de către guvern.

Conţinutul ordonanţei a fost prezentat, tot ieri, în faţa parlamentarilor din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor de către Marius Oprea, consilierul personal al premierului. Verificări complicate Marius Oprea a susţinut că verificările vor fi făcute de Colegiul CNSAS pe baza declaraţiilor pe proprie răspundere, care sunt depuse de candidaţi la birourile electorale. Totuşi, reprezentantul guvernului a admis că verificarea va fi dificilă, cel puţin la alegerile pentru primării şi consiliile judeţene. „Va fi imposibil să verificăm înaintea alegerilor toţi candidaţii la alegerile locale. Sunt peste 54.000 de aleşi locali, la aceste alegeri se înscriu cinci sau şase partide, care depun liste ce conţin în medie 10 persoane, deci depăşim cifra de un milion de persoane de verificat“, a explicat Marius Oprea. Cercetările vor continua însă şi după alegeri, iar persoanele care sunt dovedite că au colaborat pot fi acuzate de fals în declaraţii. Şedinţele Colegiului vor fi publice Şedinţele conducerii CNSAS vor avea caracter public, pentru a asigura transparenţa instituţiei. La şedinţele Colegiului se va discuta cu dosarele pe masă, apoi se va vota deschis dacă un anumit dosar se trimite în instanţă. „Ceea ce va face CNSAS în şedinţe este să arate cine anume a colaborat, dintre persoanele care sunt supuse verificărilor, conform legii. Se face doar enumerarea documentelor din investigaţiile interne ale CNSAS, se discută dacă documentele care sunt puse pe masă sunt îndeajuns pentru a considera că o persoană a colaborat cu Securitatea, în sensul noii legi“, a adăugat consilierul lui Tăriceanu. În acest fel se elimină verdictele, iar CNSAS nu mai are atribuţii jurisdicţionale, ci doar administrative. REGLEMENTĂRI A doua ordonanţă o anulează pe prima Legea de funcţionare a CNSAS a fost declarată în ianuarie neconstituţională de Curtea Constituţională, decizia echivalând, practic, cu suspendarea activităţii instituţiei. Guvernul a emis o ordonanţă care reglementa activitatea CNSAS. Ordonanţa respectivă a provocat controverse, pentru că nu stipula verificarea candidaţilor. Actul normativ trebuia discutat ieri în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, dar discuţiile au fost amânate, după ce Marius Oprea a informat că guvernul pregăteşte o nouă ordonanţă, deoarece prima avea doar rostul de a oferi CNSAS un cadru temporar de funcţionare. Prima ordonanţă va fi abrogată când noul act normativ va fi adoptat de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News