Candela Maicii Domnului, nestinsă de 80 de ani. Cum a fost posibil

Sursa foto: Arhiva EVZ

Candela Maicii Domnului a rămas nestinsă vreme de 80 de ani. Aceasta a fost descoperită de familia barbarului care a vrut să distrugă Icoana Maicii Domnului „Stareţa” (Gherontissa).

Candela Maicii Domnului a rămas nestinsă vreme de 80 de ani. Maica Domnului „Stareţa” sau Gherontissa este cea mai renumită icoană de la Mănăstirea Pantocrator din Athos. Ea este așezată în katholikonul Mănăstirii Pantocrator, pe coloana stângă a naosului central, într-un proschinitar de marmură.

Turcii au jefuit şi Sfânta Mănăstire Pantocrator și au încercat să distrugă icoana „Stareţei”. Unul dintre ei a dorit să ia argintul acoperământului şi să folosească lemnul icoanei ca să-şi aprindă luleaua. Când a încercat să o spargă, lovind-o, au ieşit din ea flăcări şi fum. Turcii care au batjocorit icoana au rămas nevăzători. Aceștia au aruncat icoana într-o fântână şi au fugit.

Candela Maicii Domnului a rămasă nestinsă

Cu vremea, fântâna s-a umplut de pietriș și nimeni nu a mai găsit icoana. După aproape 80 de ani, turcul ce furase icoana Maicii Domnului își simțea sfârșitul aproape. El a cerut rudelor să îl ajute să își îndrepte greșeala făcută. Apropiații acestuia au venit la Mănăstirea Pantocrator şi au localizat fântâna. Ei au văzut icoana stând drept până la genunchi în apă, ca şi când era un om viu, fără să fi fost aplecată la dreapta sau la stânga. În faţa icoanei se afla o candelă care era nestinsă după toți acești ani.

Sursa foto Youtube

Monahii au luat icoana cu cinste şi rugăciuni şi au aşezat-o cu fast în katholikonul Mănăstirii, unde se află până în zilele noastre. În prezent, pelerinii vin la această fântână pentru a lua apă sfințită, potrivit Doxologia.

Povestea primei icoane a Maicii Domnului

Maica Domnului a fost plasată imediat după Mântuitorul în ierarhia teologică și dogmatică. Cea mai veche icoană este a Maicii Domnului cu Pruncul. Această reprezentare valoroasă a fost găsită în catacomba Sfintei Priscila din Roma și este datată în secolul al II-lea.

În acest tablou, Maica Domnului este însoțită de un profet al Vechiului Testament. El ține în mâna stângă un sul pe care sunt scrise profețiile legate de Nașterea Mântuitorului. Cu mâna dreaptă, acesta arată spre o stea pictată deasupra capului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.