Războiul continuă. Când va începe armistiţiul Israel-Hamas

Ostatici în Gaza Sursa Foto: Arhiva EVZ

Deşi Israel şi Hamas au reuşită să ajungă la un acord temporar privind încetarea focului, împuşcăturile în Fâşia Gaza se vor auzi până joi dimineaţă.

Armistiţiul Israel-Hamas va începe să funcţioneze joi, la ora 10:00.

Anunţul a fost făcut de oficialul Hamas, Moussa Abu Marzouk, într-un interviu acordat postului de televiziune Al Jazeera.

Ce prevede armistiţiul Israel-Hamas

Israelul a ajuns la un acord cu Hamas pentru o încetare a luptelor timp de patru zile şi eliberarea a cel puţin 50 dintre cei aproximativ 240 de ostatici răpiţi de Hamas la 7 octombrie.

Totodată, Israelul se obligă să elibereze 150 de deţinuţi palestinieni minori şi femei din închisorile israeliene, deţinuţi pentru infracţiuni legate de securitate.

Acordul a fost aprobat de cabinetul israelian în cursul nopţii.

Abu Marzouk a declarat că majoritatea ostaticilor care urmează să fie eliberaţi au cetăţenie străină, fără a preciza dacă aceştia deţin şi paşapoarte israeliene.

Cine din ostaticii luaţi de Hamas vor fi eliberaţi

Israelul a declarat că toţi ostaticii care urmează a fi eliberaţi vor fi cetăţeni sau rezidenţi israelieni

Nu există o confirmare imediată din partea Israelului, dar ministrul de externe Eli Cohen a declarat pentru radioul armatei din Israel că se aşteaptă ca procesul de transfer al ostaticilor să înceapă joi.

El nu a oferit detalii exacte cu privire la numărul de ostatici care vor fi schimbaţi la început sau când exact se va întâmpla, scrie The Guardian.

Eli Cohen despre armistiţiul Israel-Hamas. Sursa: Agenţia Moldpress

Armistiţiul Israel-Hamas, un posibil început de soluţionare a conflictului din Orientul Mijlociu

Miniştri de externe din ţări arabe au salutat miercuri acordul privind un armistiţiu temporar între Israel şi  Hamas.

Ei au subliniat că acesta va trebui extins. Totodată, trebuie să devină un prim pas către o încetare deplină a ostilităţilor, transmite Reuters.

Şefii diplomaţiilor din Arabia Saudită, Egipt şi Iordania au mai spus, în cadrul unei mese rotunde cu presa desfăşurată la Londra, că armistiţiul Israel-Hamas ce include eliberări de ostatici şi intensificarea ajutorului pentru Fâşia Gaza, va trebui de asemenea să ducă, în final, la reluarea negocierilor vizând o soluţie cu două state.

Ministrul de externe saudit, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a subliniat că ajutorul umanitar trebuie susţinut şi extins. Şi că acesta nu trebuie să depindă, pe viitor, de noi eliberări de ostatici.

„Creşterea ajutorului umanitar ca rezultat al acestui acord trebuie să fie menţinută şi întărită", a notat acesta.

Miniştrii de externe arabi conduc aşa-numitul grup de contact al statelor majoritar musulmane. Acesta susţine, pe lângă principalii aliaţi ai Israelului şi Consiliul de Securitate al ONU încetarea războiului din Gaza. La fel, înaintează demersuri către o soluţie permanentă a conflictului.