Când va fi declarată starea de calamitate în România. Petre Daea a mers în teren pentru constatări: „Avem trei praguri”

Sursa: Facebook/ Petre Daea

În unele zone ale țării, culturile sunt distruse în proporție de 80%. Fermierii sunt disperați. Ei cer autorităților declararea stării de calamitate. Petre Daea, ministrul Agriculturii, a mers în teren pentru a face o serie de constatări. Pe baza lor va fi aplicată procedura legală.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii, a făcut o vizită la terenurile fermierilor pentru a observa situația din teren: "Eu nu declar, constat existența unui factor care a determinat calamitarea unui produs, motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata la fața locului prin comisiile stabilite de către prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la fața locului ce cultură este, ce suprafață este în tarlaua respectivă, care este gradul de afectare."

El a explicat că există praguri de îndeplinit pentru ca starea de calamitate să poată fi declarară: "Și aici avem 3 praguri. Avem situații în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puțin, dar nu este într-un procent mai mare de 50 %, sunt situații când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare și sunt situații, care ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur și simplu”.

Culturi irosite

Daea a mai amintit și de situația unui fermier de la Vâlcele care a fost nevoit să intre cu utilajele pentru a-și recupera masa verde. Astfel, el a schimbat destinația culturii. Inițial, cultura era porumb pentru boabe. În momentul în care a văzut că nu există perspectiva producției pentru că a pierit planta, pur și simplu s-a văzut obligat să recurgă la schimbarea destinației.

În acest context, Ministrul Agriculturii a susținut că: "Am avut tele-video-conferință-e cu toate structurile din țară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul și să păstreze o suprafață de 5 % din tarlaua respectivă ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamității și pentru a nu fi penalizați de către APIA să-și piardă subvențiile. Este primul pas concret pe care l-am putut face și pe care l-au cerut fermierii".

Starea de calamitate

Întrebat apoi cât de departe suntem până la constatarea din punct de vedere legal al stării de calamitate, Petre Daea a spus: "Păi, nu suntem departe. Noi suntem în interiorul procedurii de a stabili calamitățile respective. Prin procesele verbale, respectând actul normativ, constatăm, măsurăm, definim fenomenul. Este secetă pedologică. Eu, ca agronom, specialist în domeniu, constat că această secetă pedologică a avut efecte negative asupra plantei respective, a distrus-o."

De asemenea, Daea a ținut să precizeze că el face în spațiul juridic tot ceea ce poate, având în vedere gradul de afectare al culturilor. "După această etapă vom vedea ce înseamnă din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toată țara este așa.", a precizat Daea. În plus, în momentul în care a ajuns în București, Daea împreună cu colegii, secretarii de stat, au proiectat actul normativ și l-au semnat cu ministrul Bode.

Asigurări din partea Ministerului Agriculturii. „Vom avea pâine!"

De asemenea, politicianul a oferit asigurări că: "Și vă spun un lucru: vom avea pâine. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obținut producție mai mică, calitatea este mai bună."

El a explicat că este o regulă agronomică. În momentele de secetă, calitățile bobului de grâu sunt mai bune. Aceste calități se măsoară în greutate hictolitrică, în cantitate de proteină, în glutenul care există.