Evenimentul Zilei > Actualitate > Când va atinge Europa imunitatea colectivă. Răspunsul vine de la un înalt oficial
Când va atinge Europa imunitatea colectivă. Răspunsul vine de la un înalt oficial

Când va atinge Europa imunitatea colectivă. Răspunsul vine de la un înalt oficial

Europa ar putea atinge imunitatea colectivă la jumătatea lunii iulie, având în vedere ritmul de livrare a dozelor de vaccin anti-COVID.

Comisar european despre campania de vaccinare.

Europa ar putea ajunge la imunitate colectivă până pe la jumătatea lunii iulie. Creșterea livrărilor de vaccin anti-COVID va permite Europei sa vadă „lumina de la capătul tunelului”. Aceasta chiar dacă cel de-al treilea val de coronavirus continuă să se răspândească.  Declarația a fost făcută de comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o emisiune televizată, conform AFP.

Potrivit spuselor sale, companiile farmaceutice lucrează non-stop pentru a produce cât mai multe doze de vaccin. Există 52 de fabrici de medicamente care lucrează în Europa, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a declarat comisarul Thierry Breton.

Comisarul european a precizat că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial.

Comisar european despre campania de vaccinare

Comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca. Aceste livrări se află în centrul unui diferend dintre Londra și Bruxelles. Comisarul a atras atenția că atât timp cât „AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

UE bănuieşte că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare. Ei sunt total dependenţi de UE, care au livrat Regatului Unit „20 de milioane de doze pentru a-i ajuta. Aceasta în timp ce Marea Britanie nu a produs decât 10 milioane de doze.

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o problemă de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze.