Comisar european despre campania de vaccinare.

Europa ar putea ajunge la imunitate colectivă până pe la jumătatea lunii iulie. Creșterea livrărilor de vaccin anti-COVID va permite Europei sa vadă „lumina de la capătul tunelului”. Aceasta chiar dacă cel de-al treilea val de coronavirus continuă să se răspândească.  Declarația a fost făcută de comisarul european pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o emisiune televizată, conform AFP.

Potrivit spuselor sale, companiile farmaceutice lucrează non-stop pentru a produce cât mai multe doze de vaccin. Există 52 de fabrici de medicamente care lucrează în Europa, a subliniat comisarul european, în cadrul emisiunii Grand jury difuzate pe posturile RTL-Le Figaro-LCI.

„Avem capacitatea de a produce şi livra pentru concetăţenii noştri europeni cele 360 de milioane de doze prevăzute până la finele trimestrului doi şi cele 420 de milioane necesare pentru a începe să vorbim despre acea imunitatea colectivă şi a o atinge” la jumătatea lunii iulie, a declarat comisarul Thierry Breton.

Comisarul european a precizat că Europa ar putea ajunge la imunitatea colectivă până pe 14 iulie.

„Lumina de la capătul tunelului se vede”, a insistat comisarul european, care a mai apreciat că mai e nevoie de câteva săptămâni pentru a limita propagarea virusului şi în acelaşi timp să se vaccineze foarte substanţial.

Comisar european despre campania de vaccinare

Comisarul european a reiterat în emisiune poziţia Comisiei în ce priveşte livrările de vaccin AstraZeneca. Aceste livrări se află în centrul unui diferend dintre Londra și Bruxelles. Comisarul a atras atenția că atât timp cât „AstraZeneca nu-şi îndeplineşte obligaţiile (faţă de UE), tot ce este produs pe teritoriul european este destinat europenilor”.

UE bănuieşte că laboratorul suedezo-britanic a avantajat Regatul Unit, în detrimentul blocului comunitar, menţionează France Presse.

Thierry Breton a mai susţinut, în acest context, că britanicii sunt incapabili să-şi desfăşoare singuri politica de vaccinare. Ei sunt total dependenţi de UE, care au livrat Regatului Unit „20 de milioane de doze pentru a-i ajuta. Aceasta în timp ce Marea Britanie nu a produs decât 10 milioane de doze.

El a mai apreciat că guvernul lui Boris Johnson se confruntă cu o problemă de stocuri pentru administrarea celei de-a doua doze.