Anul acesta , trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 27 octombrie.La ora 4:00 dimineața, ceasurile vor fi date înapoi cu o oră. Ora 4:00 va deveni ora 3:00. Zilele devin mai scurte și nopțile mai lungi, iar oamenii vor putea dormi o oră în plus.
Trecerea la ora de iarnă poate afecta anumite persoane
Trecerea la ora de iarnă poate afecta anumite persoane. Schimbarea orei poate perturba ritmul circadian, ceea ce poate duce la o perioadă scurtă de acomodare pentru unele persoane. Chiar dacă vor dormi o oră în plus, unele persoane vor avea stări de anxietate și agitație.
Unele persoane nu vor mai da randament la muncă
„Trecerea la ora de iarnă nu crește riscul de apariție a unor probleme de sănătate, dar pot fi cazuri în care anumite persoane pot tolera cu dificultate această schimbare a orarului de somn.Astfel, schimbarea orei poate produce somnolență, probleme de concentrare sau de memorare, senzație de oboseală pe timpul zilei, iar aceste tulburări pot afecta activitatea zilnică, pot să scadă randamentul la locul de munca si chiar pot provoca accidente rutiere.”, a explicat Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atestat în Somnologie.
Ora de iarnă, dificilă pentru cei cu Alzheimer
Un alt medic a spus că „persoanele cu Alzheimer și demență sunt deosebit de vulnerabile la tulburările de somn și pot exacerba simptomele”. Legătura dintre ora de vară și tulburările de somn la persoanele cu Alzheimer și demență este îngrijorătoare. Tulburările de somn pot exacerba declinul cognitiv asociat cu Alzheimer și demență. Cei care au demență se vor concentra mai greu la activitățile zilnice.
Specialiștii ne recomandă să facem mai multe exerciții fizice, să petrecem mai mult timp afară dimineața pentru a scăpa de migrene, pentru că lipsa luminii solare insuficiente influențează negativ producția de serotonină, recunoscut ca hormonul fericirii.