Elevii claselor a VIII-a și a XII-a vor trebui să susțină în curând simulările pentru Evaluarea Națională, respectiv pentru examenul naţional de Bacalaureat. Notele vor fi trecute în catalog, doar dacă elevii vor cere acest lucru.
Ministerul Educației a avizat, în Comisia de dialog social, Ordinul privind organizarea simulării celor două examene. Simulările vor avea loc la sfârșitul lunii martie și se vor realiza în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.
Calendarul simulării examenului de Evaluare Națională și Bacalaureat
Astfel, simularea Evaluării Naționale pentru elevii claselor a VIII-a va începe cu proba la limba și literatura română, din 20 martie 2023. Pe 21 martie va avea loc proba la matematică, iar pe 22 martie la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.
În schimb, simularea probelor pentru examenul de Bacalaureat va începe cu proba la limba și literatura română, de pe 27 martie. Va continua pe 28 martie cu proba obligatorie a profilului. Pe 29 martie va fi proba la alegere a profilului și specializării, iar pe 30 martie proba la limba și literatura maternă. Comunicarea rezultatelor va fi pe 6 aprilie.
„Rezultatele obţinute de elevi la simularea Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a şi la simularea probelor scrise ale examenului naţional de bacalaureat, în anul şcolar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ în care s-au desfăşurat aceste simulări, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare”, a trasnmis Ministerul Educației.
În principal, notele la simulările naționale nu se trec în catalog, însă poate fi făcută o excepție, dacă elevul solicită acest lucru. Ordinul privind organizarea simulărilor din luna martie a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Ministerul Educației vrea să schimbe structura examenului de Bacalaureat
Reprezentanții Educației vor să introducă o probă la matematică pentru elevii de la profilul uman și una din competențele socio-umane pentru cei de la profilul real. Aceste probe ar putea să le completeze pe cele la Limba și literatura română și pe cele obligatorii profilului. Acest lucru înseamnă că elevii vor trebui să dea zece examene.
În acest context, specialiștii în educație au explicat că Ministerul trebuie să aibă grijă cu noile modificări pentru că dacă examenul maturității va fi realizat prost, abandonul școlar va și mai mare.