Când se închid școlile în România: „Să nu mai existe interpretări”. Ultimele măsuri anunțate de autorități

Când se închid școlile în România: „Să nu mai existe interpretări”. Ultimele măsuri anunțate de autorități Sursa: Arhivă EvZ

Indiferent de rata de infectare raportată în localitățile din România, școlile se vor închide ultimele, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu, care a explicat măsurile ce se vor aplica la nivelul unităților de învățământ astfel încât „să nu mai existe interpretări” ale deciziilor luate de autorități.

În urma discuțiilor purtate între ministrul Educației și ministrul Sănătății, s-a hotărât ca școlile să rămână în continuare deschise în România, în ciuda ratei de infectare. Sorin Cîmpeanu a oferit asigurări că numărul de teste COVID-19 va fi suplimentat în fiecare unitate de învățământ și a precizat că, la momentul prezent, în școli există teste de depistare a coronavirusului.

Educația are prioritate: Școlile se vor închide ultimele

„În primul rând, școala e privită ca o activitate esențială. S-a abilitat Ministerul Sănătății pentru a identifica acele teste covid și să comunice acest lucru către ONAC.

Școala e o activitate esențială, sunt foarte multe locații în care activitățile se desfășoară. Școală trebuie să se închidă ultima, nu sunt responsabili copiii pentru părinții și bunicii care nu se vaccinează”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a subliniat că la momentul de față există teste de depistare a coronavirusului în unitățile școlare.

Sorin Cîmpeanu liniștește părinții: Există teste în școli! Cum se vor realiza acestea

Testele antigen rapide necesită aprobarea părinților pentru a fi efectuate, în timp ce testele pe bază de salivă se pot realiza și de către persoane fără abilități medicale, a mai anunțat ministrul Educației.

„Am discutat cu ministrul Sănătății, au ajuns teste antigen pentru suplimentarea stocurilor din școlile din România. În momentul de față există teste în școli. Testele antigen rapide necesită acordul părinților. Testele pe baza de salivă pot fi chiar autoadministrabile sau administrate de către persoane fără competențe medicale”, a anunțat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Oficialul a reiterat că, în cazul în care se va depista un caz de infectare într-una dintre clase, cursurile se vor suspenda și se va face trecerea la școală online.

„Am căutat să clarificăm regulile în așa fel încât să nu mai existe interpretări. La o infectare într-o clasa, se suspendă cursurile în acea clasa. La detectarea de cazuri care necesită închiderea a mai mult de jumătate din clase, automat se suspendă activitatea întregii școli”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu la Realitatea Plus.