Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit când reîncepe şcoala şi a subliniat că examenele naţionale vor susţinute cu prezenţă fizică odată ce se va încheia anul şcolar.
Când reîncepe şcoala, update: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a oferit detalii suplimentare despre data când reîncepe şcoala. El a subliniat că din punctul de vedere al sistemului de educaţie, asta se poate întâmpla la 8 februarie.
Totodată, el a subliniat clar că se doreşte redeschiderea şcolilor pentru revenirea la normalitate şi recuperarea pierderilor din online. Când reîncepe şcoala va depinde şi de discuţia pe care Cîmpeanu o va avea cu autorităţile sanitare.
Când reîncepe şcoala? Cîmpeanu: 8 februarie
„prezentator Digi24: Şcoala este gata să înceapă în 8 februarie?
Sorin Cîmpeanu: Din punctul de vedere al sistemului de educaţie, cu siguranţă da. Vom folosi această perioadă pentru a verifica în ce măsură sunt pregătite şcolile din România. În toate perspectivele…
Vor trebui respectate măsurile de distanţare fizică şi protecţia asigurată elevilor şi cadrelor didactice. Cu siguranţă s-a făcut o evaluare a Ministerului Educaţiei.
Am declanşat o interogare cu privire la numărul elevilor aflaţi în risc de neîncheiere a anului scolar. Numărul total a fost de 65.000.
Ei trebuie să faca obiectul acestei acţiuni remediale. Sper să recuperăm cât mai eficient din ce s-a pierdut, pentru că de pierdut s-a pierdut cu siguranţă.
Când reîncepe şcoala? Pierderi structurale în online.
La modul general, predarea online generează pierderi structurale, la care s-au adăugat cele de natură cirumstanţială. Aici s-a ajuns din cauza lipsei echipamentelor, a profesorilor…
În fiecare an au fost 15.000 de elevi care au avut mediile neîncheiate la finalul primului semestru.
prezentator Digi24: Ce riscă profesorii care nu şi-au ţinut cursurile online?
Sorin Cîmpeanu: Din fericire am avut mai multă înţelegere faţă de alte sisteme de educaţie considerate mai avansate.
În România, cadrele didactice au încercat şi au reuşit să încheie cu bine un an şcolar 2019-2020. Sperăm că asta se va întâmpla şi cu anul şcolar 2020-2021.
Când reîncepe şcoala? Examenele naţionale vor fi susţinute
Acest an şcolar se va încheia, iar examenele naţionale vor fi susţinute. Vor fi susţinute cu prezenţă fizică. Există această cerere. Va trebui să adaptăm tematica acestor examene.
Este un subiect de maxim interes pentru peste 3.000.000 de elevi şi 500.000 de studenţi, precum şi pentru aparţinătorii acestora.
(n.r. întrebat când se va vaccina împotriva Covid-19) Nu am vrut să fie nici mai devreme, nici mai târziu decât programarea făcuta de cordonatorul de vaccinare.
Da, în zilele următoare, cu siguranţă mă voi vaccina. Îmi doresc ca toţi cei din sistemul de învăţământ să înţeleagă că diminuarea riscului se va face cu odată cu vaccinarea.”
ştirea iniţială: Profesorii nu se înghesuie la vaccin. Conform unui sondaj, aproape 50% dintre dascăli vor în acest moment să se imunizeze prin vaccinare. Mai mare este procentul din mediul universitar, acolo unde 60% dintre profesori ar fi dispuși să se vaccineze.
Datele au fost comentate și de Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Noi am inițiat o interogare a întregului sistem. Întrebarea a fost adresată tuturor celor 340 de mii de membri ai sistemului național de educație.
Profesorii, la vaccin. Ce spune ministrul Educației
Până în momentul de față, învățământul preuniversitar se apropie, deci în momentul acesta, data limită este vineri, 15 ianuarie, orele 16, până în acest moment, personalul din sistemul de învățământ preuniversitar se apropie de 50% cu privire la disponibilitatea de vaccinare, fără ca aceste răspunsuri să constituie o obligație legală de vaccinare, iar în sistemul de învățământ universitar suntem deja la 60%”, a spus Sorin Cîmpeanu, conform rfi.ro.
Oficialul a mai spus că fiecare persoană din sistemul educațional, care alege să se vaccineze, va contribui la diminuarea riscului de infectare cu coronavirus.
„Orice persoană vaccinată din sistemul de învățământ va însemna o diminuare a riscului de transmitere a acestui virus. Deci practic, va însemna o diminuare a riscului la care sunt supuși elevii și profesori”, a precizat ministrul Educației.
În această lună se va lua cu siguranță o decizie în privința școlilor
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre cel mai arzător subiect, cel al redeschiderii școlilor. „Decizia va fi luată, punând la masă expertiza din Educație cu expertiza din Sănătate. Pentru că este foarte îngustă fâșia dintre dreptul fundamental la educație și dreptul fundamental la sănătate și decizia va fi anunțată cât mai repede cu putință.
Oricum în luna ianuarie, rămânând practic cel puțin o săptămână până la data de 8 februarie, pentru ca școlile, profesorii, elevii, părinții să aibă suficient timp în vederea pregătirii începerii școlii în format fizic, acolo unde se va putea”, a spus oficialul.