Când progresul economic este nebunia. Pericolele climatismului radical

Sinuciderea economică și ridiculizarea liderilor mondiali sunt „soluțiile” războinicilor climatici.

Vijay Jayaraj, publicist și expert de la Universitatea din East Anglia, instituție publică de cercetare din Norwich (Marea Britanie) face o analiză a „revendicărilor” activistei pentru climat Greta Thunberg și a curentului potrivit căruia actuala activitate economică amenință fatal omenirea, via încălzirea globală.

Luna trecută, Greta Thunberg, găzduită în paginile The Guardian, cerea încetarea tuturor activităților în legătură cu combustibilii fosili.

Vijay Jayaraj arată că, în realitate, Greta Thunberg nu înțelege, de fapt, ce cere.

„Greta și alți elevi au participat la Forumul Economic Mondial de la Davos. Principalul lor obiectiv a fost acela de a vinde minciuni cu amănuntul, de a cere sinuciderea economică și de a ridiculiza liderii mondiali care fac tot posibilul să-și ridice economiile”, scrie Jayaraj într-un articol publicat de Illinois Family Institute și preluat de tribuna.us.

Iată ce revendicări a expus Greta: „Solicităm ca la forumul din acest an, participanții de la toate companiile, băncile, instituții și guvernele să oprească imediat toate investițiile în explorarea și extragerea combustibililor fosili, să oprească imediat toate subvențiile pentru combustibilii fosili și să renunțe definitiv la combustibilii fosili”. „Înțelegem și știm foarte bine că lumea este complicată și că revendicările noastre nu sunt simple”, a subliniat Greta.

„Dar, în realitate, Greta nu înțelege deloc ce cere”, analizează Vijay Jayaraj.

„Aproape toate produsele pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt fabricate din sau cu ajutorul unor combustibili fosili. Da! Acestea includ periuța de dinți, scaunele de toaletă, ustensilele de bucătărie, vopseaua pentru casă, pixurile, telefoanele mobile (da, telefoanele mobile și jucăriile rotative de plastic care atârnă peste pătuțurile bebelușilor), computerele, drumurile, vehiculele, hainele și mii de alte lucruri fără de care majoritatea dintre noi – cu excepția oamenilor pădurilor – nu ar putea trăi. În mod ironic, nici Greta și nici prietenii ei nu trăiesc fără aceste obiecte. Pancartele folosite la protestele lor nu ar fi putut fi făcute fără derivați fosili”.

Jayaraj continuă și cu alte exemple: vasul pe care Greta a traversat Atlanticul a fost fabricat și el cu ajutorul combustibililor fosili.  „Călătoria ei recentă cu trenul în Germania – despre care a fost prinsă că a mințit – a fost posibilă tot din cauza combustibililor fosili, chiar dacă trenul a fost alimentat de ceea ce compania numește „100% electricitate ecologică”.

Combustibilii fosili au intrat în minerit și în transportul mineralelor din care a fost fabricat oțelul mașinilor, al roților și șinelor, chiar și în compoziția și fabricarea materialelor plastice și a altor materiale din mașini.

Și mai grav, aceleași tehnologii pe care Greta le numește „curate” – solare și eoliene – sunt fabricate cu ajutorul direct al combustibililor fosili și derivaților fosili, pe lângă eliberarea de substanțe toxice în natură.

„Dezinvestirea imediată și totală de combustibilii fosili ar stopa nu doar aprovizionarea cu combustibili fosili, ci întreaga economie globală. Chiar și țările care utilizează cel mai mare procent de energie regenerabilă nu își pot susține economiile o singură săptămână fără utilizarea de produse bazate pe combustibilii fosili”, afirmă expertul Universității din East Anglia.

80% din toată energia consumată la nivel global în 2018 a provenit din petrol, gaze naturale și cărbune. În 2015, 65% din totalul energiei electrice provenea din combustibili fosili, spune Jarayaj.

Peste 70% din energia electrică consumată de China și India – pentru aproximativ 3 miliarde de oameni – provine numai din cărbune. Ambele țări continuă să adauge noi instalații de cărbune. „Și nu le închid, așa cum cere Greta”.

„Având în vedere ineficiența și costurile extrem de indicate ale surselor de energie bazate pe combustibilii non-fosili, economiile nu sunt deloc aproape de independența lor de energia „curată”. Cererea să se renunțe la combustibilii fosili înseamnă a cere ca umanitatea să înceteze să mai funcționeze.

Să nu uităm, există încă 850 de milioane de oameni în lume (inclusiv sute de spitale din Africa) care nu au acces deloc la electricitate – și mulți mai mulți al căror acces este extrem de nesigur.

Chiar și fără a pune în aplicare una dintre cerințele nebunești ale Gretei, lumea se luptă să implementeze accesul de 100% la electricitate în țările în curs de dezvoltare.

Greta însăși se bucură de avantajele trăirii într-o țară dezvoltată și pe un continent al cărei economii au fost determinate de era industrială bazată pe combustibilii fosili.

Să închizi ochii la situația precară a celor din țărilor în curs de dezvoltare și față de cei care trăiesc în condiții economice și mai grele cu siguranță nu este admirabil și nici lăudabil. De fapt, este în detrimentul progresului economic la care miliardele de oameni din lumea în curs de dezvoltare aspiră să-l vadă în viața lor”.

Și mai arată ceva Vijay Jayaraj: Mainstream mass-media, în special mass-media de stânga din Occident, trebuie să înceteze să mai trateze abandonul școlar ca expertiză climatică și economică.

În efortul lor susținut de a promova alarmismul climatic, pozițiile pe care Greta și mass-media inconștientă le forțează ar putea la fel de bine să distrugă speranțele celor care trăiesc în condiții mizere sau care sunt în pragul morții în țările lor sărace.