Când natura "şterge" o civilizaţie

Când natura "şterge" o civilizaţie

Un seism puternic, produs în urmă cu 3.800 de ani, a dus la dispariţia unei civilizaţii uimitoare, care locuia pe valea râului Supe, la nord de actuala capitală peruană Lima.

De-a lungul a 2.000 de ani, locuitorii văii sus-numite au construit unele dintre cele mai apreciate construcţii ale primei perioade a antichităţii.

Ei sunt autorii primelor mari piramide ale Americii de Sud, cu mult înaintea ca mayaşii să construiască celebrele monumente din America Centrală. Populaţia din vale şi-a extins rapid dominaţia, ajungând să fie stăpână pe o fâşie de 100 de kilometri, de-a lungul coastei pacifice.

"Aceşti oameni au realizat lucruri formidabile şi au dus-o destul de bine vreme de 2.000 de ani, şi apoi pur şi simplu au văzut cum terenul le fuge de sub picioare", a spus unul dintre cercetătorii echipei care a concluzionat că măreţia civilizaţiei Caral-Supe (cunoscută şi ca civilizaţia Norte Chico) a dispărut odată cu puternicul seism.

Asemănări cu incaşii

Cutremurul, provocat de ciocnirea dintre o placă din estul Pacificului şi placa sud-americană, a fost urmat de un adevărat potop, care a dus la alunecări de teren.

Locuitorii antici ai văii şi-au pierdut locurile de pescuit şi terenurile obişnuite de culturi. Cercetătorii estimează că seismul a avut o magnitudine de opt grade pe scara Richter. Ei cred că, după acest dezastru de proporţii, credinţa în zeul lor protector a scăzut simţitor, iar civilizaţia s-a prăbuşit.

Oraşul Caral este unul dintre cele mai vechi oraşe americane şi o destinaţie turistică importantă din Peru. Cea mai cunoscută construcţie a civilizaţiei Norte Chico este o piramidă cu o înălţime de 30 de metri, aflată la 20 de kilometri de ţărmul Pacificului.

Arheologii au descoperit indicii că celebra civilizaţie Inca, apărută mai târziu, avea câteva obiceiuri şi ritualuri asemănătoare "lumii Caral".

Ne puteți urmări și pe Google News