Când Liviu Dragnea a ajuns la concluzia că fuga de răspundere e cea mai sănătoasă
- Roland Căt ălin Pena
- 7 iunie 2017, 00:00
Nici nu se răciseră bine alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie, că, joi pe seară, președintele PSD, Liviu Dragnea, care se vedea prim-ministru, a ţinut o conferință de presă în care a prezentat calendarul de guvernare.
Sigur pe el, a asigurat poporul, care îi votase masiv partidul, că toate promisiunile din campania electorală vor fi respectate la virgulă, fără nicio ezitare. Potrivit spuselor de atunci ale lui Dragnea, până pe 1 iulie se va înființa Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, iar bugetarii vor fi fericiţi cu legea salarizării unitare, care le va umple buzunarele cu bani. Vom trăi, cu ajutorul lui Dumnezeu, şi luna asta şi vom vedea. Vorba aia, numai mâine nu-i poimâine.
Se făcuse aproape jumătatea lunii ianuarie când noul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, ne dădea de ştire că va lucra pe proiectul legii salarizării deja făcut de Rovana Plumb în guvernarea Ponta, şi nu pe cel al tehnocraţilor, care era prea zgârcit cu viitorii beneficiari. Numai că celor puţin mai atenţi decât restul lumii li se aprinseseră ceva beculeţe când, cu câteva zile înainte, Liviu Dragnea aruncase bomba cu gaura de 10 miliarde de lei lăsată de echipa lui Cioloş în buget. Socoteala de acasă deja nu se mai potrivea cu cea din târg. Or, că aşa e, ce dovadă mai bună decât că suntem în iunie şi cartoful fierbinte e pasat de la unul la altul de liderii PSD, în lipsa, cel puţin până la ora la care scriu, a lui Liviu Dragnea? Între timp s-a tot vehiculat, chiar de preşedintele PSD şi părintele Programului de guvernare, posibilitatea unei remanieri, doar n-o să scape nepedepsit acarul Păun? Mai nou, întâi pe surse, s-a vorbit de grave conflicte intestine în PSD. Următorul pas, Gabriela Firea a fost prima scoasă la înaintare ca să dea cu pietre în colegii de partid de la Palatul Victoria. Doar ea de la Primăria Generală şi şeful de la Camera Deputaţilor nu au nici în clin, nici în mânecă cu salarizarea amploiaţilor de la stat, nu? Primarul general al Capitalei a arătat, duminică, că are o relaţie mai proastă cu Executivul decât pe vremea tehnocraţilor. Iar ca să ajungă unde voia de fapt, s-a declarat îngrijorată că premierul Sorin Grindeanu nu se mai consultă cu liderul PSD. „Privesc şi eu cu atenţie şi îngrijorare faptul că, acum câteva zile, domnul preşedinte Dragnea a spus că premierul nu se mai consultă cu domnia sa cum o făcea la începutul guvernării, de fapt la momentul la care a preluat mandatul şi că nu se mai întâlnesc atât de des. Motivele pentru care suntem în această situaţie nu le cunosc, dar mi-aş dori să le ştiu, pentru că mă îngrijorează dacă premierul nu mai are timp pentru a se consulta cu preşedintele partidului, având în vedere că este un guvern politic, care şi-a asumat un program de guvenare”, a punctat, cu subiect şi predicat, primarul general al Capitalei. Asta ca să fie clar cum stăm şi pe cine se pregăteşte Dragnea să arunce vina. A trecut doar un an de când acesta îi oferea trei trandafiri roșii abia alesei primăriţe, unul pentru curaj, unul pentru tenacitate și unul pentru responsabilitate. Se pare că a sosit momentul să-i mulţumească pentru toate.
Una peste alta, nişte oameni serioşi ca liderii PSD nu se pot certa de la jucării. La nivelul lor, scandalurile pornesc numai şi numai de la bani mulţi. Or, despre asta este vorba şi acum, de bani mulţi care nu le mai ajung.
Şi încă o dovadă că legea salarizării unitare îi încurcă rău o găsim în decembrie 2015, când Liviu Dragnea a încercat să-i pună cartoful fierbinte în poală lui Dacian Cioloş. „Dacă proiectul de lege respectiv (a salarizării unitare –n.r.), care a fost lăsat în minister de către doamna Rovana Plumb cu toate avizele din interiorul ministerului nu va fi asumat de către Guvern, ne gândim serios să-l promovăm printr- o iniţativă legislativă. Acest proiect de lege are în spate negocieri finalizate cu toţi partenerii sociali, atât sindicate cât şi asociaţiile autorităţilor locale şi nu numai“, ameninţa Dragnea. Dacă nu minţea, de ce nu a trimis proiectul Rovanei Plumb la Parlament pe 1 februarie 2016 şi i-a lăsat pe bugetari cu ochii-n soare, iar pe Olguţa Vasilescu să se chinuie atât amar de vreme?