Statele Unite. După retragerea lui Joe Biden din cursa alegerilor prezidențiale, conform The New York Times, Comitetul pentru reguli și statut al Convenției Democrate se va reuni miercuri pentru a stabili când și cum va fi ales viitorul candidat la președinție.
Reuniune după retragerea lui Joe Biden. Democrații își vor alege candidatul
„În zilele următoare, partidul va demara un proces transparent şi disciplinat pentru a merge mai departe, ca un Partid Democrat unit, cu un candidat care îl poate învinge pe Donald Trump în noiembrie", a scris şeful partidului, Jaime Harrison, într-un comunicat.
Joe Biden s-a restras oficial din cursa prezidențială
Joe Biden s-a retras oficial din cursa prezidențială pentru 2024. Decizia sa a venit după câteva săptămâni de presiuni crescânde din partea aliaților democrați, care l-au îndemnat să se retragă și să permită altcuiva mai potrivit să preia ștafeta în confruntarea cu Trump din noiembrie. Aliații săi au fost motivați de îngrijorări legate de capacitatea mentală a președintelui și de vârsta sa înaintată de 81 de ani, aspecte care au devenit subiecte de discuție intensă după prestația slabă a acestuia la dezbaterea de luna trecută.
Aceste preocupări au fost amplificate de performanțele tot mai fluctuante ale lui Biden în aparițiile publice, generând temeri că ar putea să nu fie în măsură să facă față rigorilor unei campanii prezidențiale și unei eventuale noi perioade de mandat. Decizia de retragere deschide calea pentru vicepreședinta Kamala Harris, care este văzută ca principala candidată pentru a prelua conducerea partidului și a se confrunta cu Donald Trump în alegerile din toamnă.
Kamala Harris, sprijin deplin din partea democraților
Există „sprijin total” pentru ca Kamala Harris să fie desemnată candidata democraților la alegerile prezidențiale din SUA, conform unei surse apropiate partidului. Președintele Joe Biden își oferă, de asemenea, susținerea pentru Harris, afirmând: „Astăzi vreau să îmi exprim sprijinul complet și susținerea pentru Kamala, pentru a fi candidata partidului nostru în acest an”, potrivit Reuters.
Ar putea fi o cursă strânsă între Kamala Harris și Donald Trump
Recent, o serie de sondaje de opinie au evaluat șansele diferitelor candidaturi democratice pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie, inclusiv pe cele ale vicepreședintei Kamala Harris, susținută de președintele Joe Biden. Deși Biden s-a retras oficial din cursă, schimbarea ar putea influența semnificativ rezultatele anterioare ale sondajelor. Le Figaro sugerează că retragerea lui Biden ar putea altera dinamicile sondajelor și ar putea aduce noi provocări pentru Harris în confruntarea cu fostul președinte republican, Donald Trump.
Majoritatea sondajelor recente indică o cursă foarte strânsă, reflectând competiția intensă dintre Harris și Trump. După dezbaterea dezamăgitoare a lui Biden cu Trump, sondajele au început să se concentreze pe alți posibili candidați democrați, inclusiv Harris, pentru a evalua impactul acestei schimbări de leadership. Conform ABC News, Trump conduce cu 46% față de 42% în intențiile de vot, într-o medie a 37 de sondaje realizate înainte de retragerea lui Joe Biden.
Totuși, diferența în favoarea lui Donald Trump se micșorează în urma măsurătorilor recente. După dezbaterea controversată dintre Biden și Trump, care a grăbit retragerea lui Biden, ultimele sondaje efectuate post-dezbatere arată că Trump o conduce pe Kamala Harris cu 1,5 puncte procentuale, comparativ cu 1,9 puncte procentuale în cazul lui Biden. The Washington Post, publicație care este adversar pe față a fostului președinte, susține că, deși Trump rămâne în frunte, distanța se micșorează, sugerând o posibilă întărire a poziției lui Harris în campania electorală.
Kamala Harris ar putea obţine rezultate mai bune decât Joe Biden
În contextul unui al treilea candidat, cum ar fi independentul Robert Francis Kennedy Jr., diferența dintre Donald Trump și Kamala Harris ar deveni și mai mică. Kennedy Jr. ar putea influența semnificativ cursa, însă Trump continuă să aibă avantaj, câștigând cu un punct procentual în fața actualului vicepreședinte – 48% față de 47%. Acest scenariu sugerează că, în ciuda popularității crescânde a lui Harris, Trump rămâne un adversar puternic, beneficiind de un avantaj marginal în fața unei competiții tot mai echilibrate.
The New York Times subliniază că Kamala Harris ar putea să-și îmbunătățească performanțele în anumite state cheie, comparativ cu Joe Biden, în special în Virginia, unde ar putea extinde avantajul obținut de Biden în sondaje. Harris ar putea câștiga sprijin suplimentar din partea tinerilor alegători, a alegătorilor de culoare și a femeilor. Sondajele recente arată că, deși inițial în urma lui Biden, Harris a câștigat teren semnificativ.
De exemplu, un sondaj Ipsos din iulie indica faptul că 70% dintre alegătorii democrați ar accepta retragerea lui Biden în favoarea vicepreședintei, iar un sondaj Yougov pentru The Economist a relevat o preferință de 73% pentru Harris ca nominalizată de partid. Totuși, în ciuda acestor date, există încă o marjă considerabilă de indeciși și divergențe de opinie, indicând un consens fragil în rândul susținătorilor democrați.