Când intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare? Tanczos Barna, despre cât vor plăti românii pe noua taxa pentru ambalaj

Când intră în vigoare Sistemul de Garanție-Returnare? Tanczos Barna, despre cât vor plăti românii pe noua taxa pentru ambalaj Sursa foto: arhiva EVZ

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că Sistemul de Garanție-Returnare, prin care românii vor fi obligați să plătească pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, va fi implementat în magazine din noiembrie.

Sistemul de Garanție-Returnare, RetuRO, va impune românilor să plătească 50 de bani pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că RetuRO va lansa sistemul de returnare a ambalajelor pentru reciclare pe data de 30 noiembrie 2023, odată cu apariţia primelor puncte de colectare.

Cetăţenii vor putea primi o recompensă de 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat

Potrivit ministrului Mediului, aproximativ 60 de mii de companii s-au înscris în acest sistem, ceea ce reprezintă o implicare semnificativă din partea sectorului privat în lupta împotriva deşeurilor şi protejarea mediului înconjurător.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Avem SGR în implementare, care va scoate foarte multe ambalaje din Economie, le va duce către o reciclare corectă și așa vor fi mai puține deșeuri. Sunt 50 de bani, dar dacă aduci zeci de sticle reprezintă ceva. La finalul lunii noiembrie va porni.

Se lucrează intens în Returo, Returo este compania care va prelua responsabilitatea organizării acestui sistem, în spatele Returo sunt cele mai mari companii producătoare și de retail și sunt convins că seriozitatea sunt foarte mari. Sunt 60 de mii de companii care s-au înscris, se fac în paralel controale de către Garda de Mediu pentru a vedea ce firme nu s-au înscris”, a mai declarat ministrul.

Cum funcționează un sistem automat de preluare a ambalajelor?

Consumatorul returnează ambalajele goale și își recuperează garanția. Ulterior, ambalajele sunt colectate și reciclate. Mai mult, ministrul Barna mai spune că va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni.

„Avem o bază de date cu 60 de mii de companii. Legea spune că primul nivel de sancțiune este avertismentul și termenul de conformare. Așa au făcut colegii mei peste tot. Ei vor reveni să vadă dacă aceste companii s-au înscris.

După ce avem această înscriere începe perioada de contractare, RetuRO va semna cu fiecare companie câte un contract cu producătorul un contract, cu retailerul comerciant un alt tip de contract și în mijloc fiind Returo, producătorul va vira banii și garanția la RetuRO și RetuRO va plăti către comerciantul care a restituit garanția cetățeanului.

Va fi un sistem funcțional cu siguranță și la finalul anului va porni. Trebuie să mai construiască centrele logistice de numărare, de sortare, dar aici este obligația Returo”, a declarat ministrul Mediului, pentru Euronews România.

Ce presupune Sistemul de Garanție-Returnare

După achitarea garanției de 0,50 RON la achiziționarea unei băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase), sistemul de garanție-returnare se aplică pentru ambalajele primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor fi incluse în sistem vor fi marcate cu un logo specific.

După consumarea băuturii și golirea ambalajului, consumatorul va fi obligat să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de către comercianți, prezente în toate magazinele din România.

Consumatorul va primi înapoi valoarea garanției plătite inițial, pe loc, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă produsul respectiv nu a fost cumpărat din acea locație, în schimbul ambalajului gol returnat într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, informează euronews.ro.