Când începe Postul Crăciunului în 2021. Rugăciunea aducătoare de împliniri. E bine s-o spunem în această perioadă

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și durează până pe 24 decembrie inclusiv, respectiv în ziua de Ajun..Postul Crăciunului este considerat cel mai uşor din anul bisericesc. Iată ce poți mânca în aceasta perioadă, care sunt zilele de dezlegare la pește, care este rugăciunea care se rostește în post, dar și tradițiile și superstițiile din aceste zile.

Postul nu este ușor de ținut, dar acum există o varietate atât de mare de produse care pot suplini lipsa produselor de origine animală.

Ce poți mânca în Postul Crăciunului

Este recomandat ca persoanele care țin postul Crăciunului să fie cumpătate din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine. Carnea poate fi înlocuită cu soia. Aceasta poate fi folosită pentru chifteluţe, pentru sărmăluţe vegetale sau pentru şniţele. O pungă de soia costă mai puţin de 2 lei în magazine. Tot pe soia pun bază şi cei care vor lactate. Extrasul din boabe de soia este un bun înlocuitor al laptelui, iar brânza tofu se poate găsi în supermarketuri.

Pe primul loc în topul alimentelor care înlocuiesc carnea sunt ciupercile. Ele conțin proteine și fibre, dar și vitaminele B1, B2, B3, B6, C și D, dar și acid folic, fier, zinc, potasiu, seleniu, fosfor și cupru. Acestea se pot pregăti sub formă de sote, tocăniță cu ardei, gogoșari și ceapă, prăjite cu usturoi, la cuptor gratinate cu cașcaval de soia sau ca umplutură pentru plăcinte. Fasolea este, de asemenea, o legumă sățioasă. Se poate prepara cu sos de roșii, sau ciorbe și iahnie.

La dispoziţia celor ce postesc mai sunt o mulțime de legume de toamnă cu care se pot prepara tot felul de tocăniţe sau salate.

Zilele de dezlegare la pește în Postul Crăciunului

Prima zi de dezlegare la peşte în Postul Crăciunului 2019 este 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică.

Urmează 30 noiembrie, de sărbătoarea Sfântului Andrei, 6 decembrie de sărbătoarea Sfântului Nicolae, 13 decembrie de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei.

Ultima zi în care se mănâncă peşte în postul Crăciunului este 18 decembrie.

Tot în post, în zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin, iar în sâmbetele și duminicile, până pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

Tradiții și obiceiuri de Postul Crăciunului

O tradiție românească spune că în ziua de dinaintea începerii postului, de Lăsatul Secului, în care toate familiile de creştini trebuie să petreacă împreună cu mâncăruri alese, toate resturile de la masă se strâng într-o faţă de masă, care este scuturată a doua zi spre răsărit, în timp ce se rosteşte incantaţia "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite". Superstiţiile spun că cine va respecta acest ritual nu va avea culturile stricate de păsări în anul ce vine.

Postul Crăciunului este și prilej de magie pentru fetele nemăritate, care încă nu şi-au găsit ursitul. Acestea trebuie să adune câte o surcică în fiecare zi a postului, iar în Ajunul Crăciunului vor fierbe crupe fără sare, pe care apoi le vor pune pe masă pentru ca, seara, venind umbra ursitorului lor, pe cahlă, să aibă ce ospăta. O altă superstiţie spune că, după Lăsatul Secului oalele în casă se aşează cu gura în jos, pentru a alunga paguba sau boala.Vremea din postul Crăciunului este, spun bătrânii, un indiciu pentru cum va fi vremea în primăvara următoare. Dacă vremea nu este prea aspră, se spune că primăvara va aduce multe ploi.

Pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează şi nu se mai toarce, se taie porcii şi se spune că vederea sângelui apără de boli și aduce noroc. Pe 24 decembrie, în Ajun de Crăciun, nu se dă din casă, se mătură invers şi nu se scoate gunoiul ca să nu se ducă norocul. Ajunul Craciunului este cea mai aspră zi. Atunci preoţii le recomandă credincioşilor să ţină post negru.

Rugăciunea pentru Postul Crăciunului

Există o rugăciune care se citeşte în Postul Crăciunului și despre care se spune că este aducătoare de linişte şi împliniri:

„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului şi a celor ce sunt pe mare, departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta Veche şi Nouă aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm şi Ţie ne rugăm: întăreşte-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguinţă, spre mărirea numelui Tău celui sfânt şi spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor şi spre biruinţa asupra păcatului; că împreună cu Tine răstignindu-ne şi îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte şi să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta în toate zilele vieţii noastre.

Că Ţie se cuvine a ne milui şi a ne mântui pe noi, Hristoase Dumnezeule şi Ţie slavă înălţăm, împreună şi Celui fără de început al Tău Părinte, şi Preasfântului şi bunului şi de viaţă făcătorului Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!”.