Deschiderea Ușii Sfinte. Când începe Jubileul și cum se obține indulgenţa. Ceremonia de la Vatican

Papa Francisc Sursa foto: X

Marţi, în ajunul Crăciunului, odată cu ceremonia de deschidere a Ușii Sfinte din Bazilica Sf. Petru, Papa Francisc inaugurează oficial Jubileul anului 2025. Acest rit milenar, simbol al reconcilierii și al reînnoirii spirituale, marchează începutul unui an dedicat iertării și milostivirii divine. Dar ce este mai exact un Jubileu? Care sunt originile și semnificația ? Și cum pot participa credincioșii la acest eveniment special?

În vechime, poporul evreu avea un an declarat sfânt care cădea la fiecare 50 de ani, în care trebuia restabilită egalitatea între toţii fii Israelului, oferind noi posibilități familiilor care își pierduseră proprietatea și libertatea personală.

Jubileul Universal

Acum se numește Jubileul Universal, iar Biserica i-a conferit un sens mai spiritual, constând într-o grațiere generală, o indulgență deschisă tuturor. Este anul iertării păcatelor, al reconcilierii, al convertirii și al penitenței sacramentale, transmite LA STAMPA.

Domenico Agasso: Ce înseamnă cuvântul „jubileu”?

Monsenior Rino Fisichella: Derivă din ebraică, jobel (sau yobel), care înseamnă „ţap”, cu referire la cornul de berbec folosit în ceremoniile sacre din timpul jubileelor antice.

D.A.: De ce se numeşte Anul Sfânt?

Monsenior Rino Fisichella: Pentru că se desfăşoară cu rituri sacre solemne, dar și pentru că obiectivul său este sfințenia oamenilor.

D.A.:Ce sunt indulgențele și, în special, indulgențele jubiliare?

Monsenior Rino Fisichella: Potrivit doctrinei Bisericii Catolice, păcatul grav are o dublă consecință: privarea de comuniunea cu Domnul (pedeapsă veșnică, iad) și atașamentul nesănătos față de făpturi (pedeapsa temporară care trebuie să fie executată în purgatoriu).

Păcătosului care se pocăiește, Dumnezeu, prin mărturisire, îi dă iertarea păcatelor și iertarea pedepsei veșnice.

Cu indulgența, mila divină prescrie și pedeapsa temporală pentru păcatele mărturisite și ajută la depășirea tulburărilor lăsate în om de răul săvârșit. Indulgența jubiliară se numește plenară pentru că este un har extraordinar care îl vindecă complet pe om.

Vatican. Sursa foto: pixabay

Detașare faţă de orice păcat

D.A: Cum se poate obține indulgenţa jubiliară?

Monsenior Rino Fisichella: Printr-o atitudine de detașare faţă de orice păcat. Mărturisind. Participand la liturghie.

Cu acte de caritate și de penitență: de exemplu pelerinajul la una dintre Bazilicile jubiliare, la Roma, în Țara Sfântă și în bisericile desemnate din fiecare eparhie a lumii; abținerea de la fumat și alcool cel puțin o zi și donând săracilor o sumă de bani proporțională cu propriul venit.

D.A: Cu ce începe Jubileul?

Monsenior Rino Fisichella: Ritul inițial este deschiderea Ușii Sfinte. Este o ușă care se deschide doar în Anul Sfânt, în timp ce în alți ani rămâne zidită. Cele patru bazilici majore ale Romei au o Ușă Sfântă: Sf. Petru, Sf. Ioan în Lateran, Sf. Paul în afara Zidurilor și Santa Maria Maggiore.

Ritul deschiderii Ușii Sfinte exprimă simbolic conceptul că, în timpul Jubileului, credincioșilor li se oferă o „cale extraordinară” spre mântuire.

Ușile sfinte ale celorlalte bazilici vor fi deschise în urma deschiderii Ușii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru. Pentru acest Jubileu, Pontiful va deschide și o Ușă Sfântă în închisoarea Rebibbia.

Ce este Jubileul

D.A. Cel mai vechi Jubileu?

Monsenior Rino Fisichella: Cel promulgat de Papa Bonifaciu al VIII-lea în 1300.

D.A.: Există un singur tip de Jubileu?

Monsenior Rino Fisichella: Nu. Poate fi: obișnuit, legat de termene prestabilite (înainte era odată la 50, acum la fiecare 25 de ani); extraordinar; special, adică limitat la locuitorii unui anumit oraș, provincie sau localitate.

D.A: Când are loc cel extraordinar?

Monsenior Rino Fisichella: Este promulgat pentru un eveniment sau un motiv de importanță deosebită, sau atunci când o anumită nevoie este percepută ca fiind mai puternică și mai urgentă.

Când a fost primul Jubileu

D.A: Când au fost ultimele jubileuri extraordinare? Dar primul?

Monsenior Rino Fisichella: Ultimul a fost Jubileul proclamat de Papa Francisc cu bula papală Misericordiae Vultus.

Anunțat la 13 martie 2015, a început la 29 noiembrie 2015 și s-a încheiat la 20 noiembrie 2016. Acel An Sfânt, la împlinirea a cincizecea de la încheierea Conciliului Vatican II, a fost dedicat milostivirii. Cel precedent s-a deschis la 25 martie 1983: Sfântul Ioan Paul al II-lea l-a promulgat pentru a sărbători aniversarea a 1950 de ani de la răscumpărarea efectuată de Isus pe cruce în anul 33.

Cel de-al treilea a fost cel al lui Pius al XI-lea la 6 ianuarie 1933 pentru același motiv. Primul, însă a fost promulgat de Sixtus al V-lea în 1585 pentru a-și inaugura pontificatul, tradiție continuată de câțiva dintre urmașii săi. D.A: Când a fost ultimul Jubileu obișnuit?

Monsenior Rino Fisichella: A fost proclamat de Papa Wojtyla în 2000.

Sursa: RADOR