Când ești un militant stupid, care nu cunoști Istoria
- Adrian Pătrușcă
- 13 iunie 2020, 20:27
O cetățeană din Linchburg, Virginia, a lansat o petiție pentru a schimba numele orașului, afirmând că acesta are „conotații rasiste și îngrozitoare”.
Însă denumirea localității nu are nici o legătură cu „linșajul”, cum a crezut cetățeana vigilentă, ci este numele întemeietorului urbei, care, dimpotrivă a fost un militant pentru progres și emancipare.
Daisy Howard a inițiat o petiție adresată Consiliului Municipal Linchburg, scriind că „dacă viețile negrilor contează cu adevărat pentru acest oraș, atunci un asemenea cuvânt care descrie spânzurarea persoanelor de culoare poate și trebuie eliminat”.
Și Howard adaugă în textul petiției sale:
„Înțeleg că (orașul) a fost botezat după numele unui bărbat numit John Linch, dar de ce insistăm să explicăm acest lucru, atunci oamenii reacționează prost la numele său (ceea ce este de înțeles)? De ce insistăm să îl apărăm când am putea pur și simplu recunoaște că linșajul nu ar trebui să fie numele a nimic?”
Potrivit lui Ted Delaney, șeful Biroului de Istorie Publică al orașului, John Linch a fost în realitate un quaker progresist, care a luptat pentru emanciparea și eliberarea afro-americanilor.
Într-o declarație pentru canalul de televiziune WSET-TV, Delaney a spus:
„(John Lynch) a crezut în emanciparea sclavilor. A avut sclavi dar i-a eliberat pe toți. A sprijinit recolonizarea, ceea ce însemna retrimiterea sclavilor înapoi acasă, în Africa. Nu a crezut în perpeturarea instituției sclaviei în această țară.”
Istoricul a oferit detalii și despre semnificația inițială a termenului „lynching” (linșaj), dat după numele fratelui lui John Lynch, Charles:
„Legea lui Lynch a fost numită așa după numele colonelului Charles Lynch. În 1780, el a instituit un mod propriu de justiție printre militarii săi, mulți rămași încă loiali Imperiului Britanic. Ca pedeapsă pentru insubordonare, erau legați de copaci și biciuiți.
„Inițial, termenul nu a avut nimic de a face cu africanii americani. Abia pe măsură ce timpul a trecut, linșajul a început să fie folosit ca pedeapsă extremă împotriva oamenilor de culoare.”
Până la ora publicării acestei știri, petiția lui Daisy Howard fusese semnată de circa 2200 de persoane. Orașul Lynchburg are o populație de puțin peste 75.000 de locuitori.