Când este sigur să conduci după ce ai consumat alcool. Factorii care te pot lăsa fără permis

Sursa foto: Arhiva EVZ

În timp ce unii șoferi se urcă la volan indiferent că au consumat alcool, alții sunt precauți și ezită să o facă, chiar și după un interval de timp considerabil de la ultima băutură. Este important de reținut că procesul de eliminare a alcoolului din organism variază de la o persoană la alta și este influențat de diferiți factori.

Alcoolemia reprezintă cantitatea de alcool prezentă temporar în circulația sanguină a unei persoane. Este cunoscută și sub denumirile de „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „grad de intoxicație alcoolică” și poate fi determinată prin mai multe teste.

Când te poți urca la volan după ce ai consumat alcool

În plus, alcoolul poate persista în anumite zone ale corpului pentru perioade mai îndelungate.

Alcoolul în sânge poate fi detectat timp de 6-12 ore. În respirație, poate fi depistat până la 24 de ore, în timp ce în urină poate fi detectat între 80 de ore.

Alcoolul în salivă poate fi depistat timp de 48 de ore, iar în foliculii de păr poate fi detectat până la trei luni.

Un aspect crucial în determinarea timpului necesar pentru ca organismul să elimine alcoolul este greutatea corporală. Durata de eliminare a alcoolului din organism este influențată și de tipul de băutură consumată, concentrația de alcool din aceasta, durata în care a fost consumată, alimentația și cât de mult vă odihniți după consumul de alcool.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Potrivit medicilor, persoanele care consumă alcool pe stomacul gol ating nivelul maxim de alcoolemie în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este accelerat și alcoolul este absorbit mai rapid în sânge.

În cât timp se eliberează alcoolul din corp, în funcție de băutura consumată

Să presupunem că o persoană cu o greutate de 70 de kilograme consumă alcool. În această situație, un litru de vin se va elimina din organism între șapte și nouă ore.

O bere de 500 ml se va elimina în aproximativ două ore, 100 ml de lichior se elimină în aproximativ trei ore, iar 100 ml de palincă se elimină în aproximativ patru ore.

Sursa foto: dreamstime.com

Se estimează că între 90% și 98% din totalul de alcool ingerat este metabolizat și absorbit de către corp. Alcoolul neasimilat este ulterior eliminat din organism prin transpirație, urină, vărsături și fecale, potrivit ziarulromanesc.de.