Berea Lager, descoperire care schimbă tot ce se știa. Când a fost inventat produsul
- Dosofteea Lainici
- 3 martie 2024, 10:25
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au preparat berea; dovezi în acest sens datează de acum 13.000 de ani, în estul Mediteranei.
În prezent, nouăzeci la sută din toată berea consumată anual este bere blondă. Atunci când Saccharomyces pastorianus, cunoscută și sub numele de „drojdie lager”, a apărut în Germania la sfârșitul Evului Mediu, berea ale a fost înlocuită cu drojdie. La începutul secolului al XVII-lea, Saccharomyces eubayanus, care tolerează frigul, și drojdia de bere cu fermentare superioară Saccharomyces cerevisiae s-au împerecheat pentru a crea această specie hibridă.
Berea Lager, sute de ani vechime
Majoritatea oamenilor cred că hibridul a luat naștere atunci când drojdiile sălbatice, cum ar fi S. eubayanus, au contaminat o fermentație tradițională de bere S. cerevisiae. Oamenii de știință, însă, cred că acest lucru este puțin probabil. Aceștia au descoperit că fermentația de fond din Bavaria se făcea „în stil lager” cu cel puțin 200 de ani mai devreme. O altă teorie avansată este că S. cerevisiae, nu S. eubayanus, a fost sursa de contaminare într-un lot de bere conceput cu acesta din urmă.
Producția de bere a fost strict reglementată, deoarece aceasta a fost întotdeauna o marfă valoroasă. Doar fermentația inferioară și producția de bere de tip „lager” au fost permise printr-o ordonanță privind fabricarea berii din 1516. Cu ajutorul S. cerevisiae, în Boemia din apropiere se producea o bere de grâu excelentă, care a fost adusă în cantități mari în Bavaria. În 1548, baronul Hans VI von Degenberg a primit de la conducătorul bavarez Wilhelm al IV-lea o licență specială pentru a produce și a vinde bere de grâu în regiunile de frontieră cu Boemia, în încercarea de a diminua prejudiciul economic cauzat de aceste importuri.
Faimoasa hibridare care a dus la crearea S. pastorianus a avut loc la München în 1602, când drojdia de bere de grâu a fost transferată la fabrica de bere de la curtea ducelui. Tulpina de drojdie S. cerevisiae, care a sosit la München din Boemia, s-a împerecheat cu S. eubayanus atunci când a fost introdusă în fabrica de bere în 1602 și, în cele din urmă, drojdia nou creată S. pastorianus a fost răspândită în toate fabricile de bere din München și, în cele din urmă, în întreaga Europă și în întreaga lume. Aceste trei etape au dus la dezvoltarea dominației drojdiei S. pastorianus lager.
Sursa: www.medievalists.net