Circa doi - trei ani de acum încolo românii vor avea cele mai bune ocazii de investire pe piaţa imobiliară. În plus, criza a scos la iveală o serie de oportunităţi.
Preţurile la locuinţe scad din ce în ce mai puţin. "Cu siguranţă vom şti când a fost momentul de maximă oportunitate în imobiliar doar când va fi trecut, pentru că preţurile se vor afla atunci uşor pe creştere", a spus pentru EVZ Adrian Şişchin, Regional Director în cadrul agenţiei imobiliare Re/Max.
Alexandru Pricop, managing partner în agenţia Coldwell Banker, spune că în ultimele 18 luni s-au văzut semne de stabilizare. Potrivit lui Şişchin, o componentă a revenirii pieţei imobiliare a apărut deja: notarii au anunţat în 2011 creşterea numărului de tranzacţii. Însă, de atunci până acum, preţurile au continuat să scadă. Oportunităţile crizei
O dovadă că mai este loc de scădere este şi timpul mediu în care se fac tranzacţiile, mult peste şase luni, perioada medie pe o piaţă stabilă. Consultanţii imobiliari susţin că doi - trei ani de acum încolo va fi un moment bun pentru achiziţii. "Prima Casă reprezintă în continuare motorul principal al tranzacţiilor, deci case sub 60.000 de euro", spune Pricop.
Criza a scos însă la iveală multe oportunităţi. Ieftinirea terenurilor a determinat mulţi români să cumpere un loc unde să îşi construiască o casă, preţul "la roşu" fiind de circa 300 - 400 de euro/mp, spune Şişchin.
Au devenit accesibile ca preţ, pentru românii cu salarii peste medie, şi locuinţe care aveau înainte preţuri exorbitante, cum ar fi apartamentele în vile. În anii ‘90, când economia era foarte slab dezvoltată, erau o serie de tranzacţii făcute la preţuri sub nivelul pieţei, pentru că proprietarii erau presaţi de nevoile materiale.
Criza a scos din nou la iveală acest fenomen. Adrian Şişchin spune că locuinţele care îşi conservă mai bine valoarea în perioada crizei sunt de dimensiuni mici, garsoniere sau apartamente de două camere.
Criteriile după care se orientează clienţii sunt: preţ, locaţie, starea locuinţei, amplasare faţă de mijloacele de transport în comun şi dotări, în această ordine.
Citiţi şi:
- Ghidul cumpărătorului de apartament: UNDE au scăzut mai mult preţurile şi cu cât
- Topul celor mai scumpe apartamente scoase la vânzare în România
- 24.000 de euro, două camere în Bucureşti