Pandemia nu l-a făcut să renunțe. Un copil genial uimește cu muzica lui. Video

Cu lentila camerei de la telefonul mobil focusată pe degete, cu o alta care îi surprinde mișcarea picioarelor și încă una care îl filmează per ansamblu. Așa s-au desfășurat orele de pian ale micuțului Luca Andrei Marinescu Moaca, în vârstă de 10 ani, considerat a fi unul dintre cei mai talentați pianiști ai lumii.

Luca a descoperit pianul pe când avea doar cinci anișori. O profesoară i-a evaluat talentul și urechea muzicală aproape imediat, ca un șoc. A știut din prima clipă, își amintește mama pianistului, că Luca e un copil deosebit.

Micuțul s-a îndrăgostit iremediabil de instrumentul acustic cu coarde și a insistat să meargă la lecții de pian tot timpul. În jurul acestei pasiuni se învârtea întreaga lui lume, activitățile specifice vârstei trecând imediat pe locul 2. La această vârstă fragedă, Luca a început să contureze pe portativ note și să învețe să le citească.

Luca Moaca, pe parcursul celor 5 ani trecuți, a dezvoltat o abilitate fantastică de a cânta la pian opere grele precum cele ale lui Friedrich Kuhlau sau pe cele ale geniului cu care se aseamănă din punct de vedere al manifestărilor artistice precoce, Wolfgang Amadeus Mozart.

Tot în acest timp, puștiul a câștigat o mulțime de premii importante, printre ele numărându-se și  premiul 1 special la concursul „Talente Împlinite”, premiul 1 de Excelență și premiul de muzicalitate la concursul „Pro Piano 2017”, cât și premiul 1 la concursul „Sonoris”. Un palmares impresionant și apreciat la scară mondială de către artiștii desăvârșiți ai muzicii clasice.

Pandemia a fost o mare provocare

Sunetul nu e același atunci când este redat de microfonul unui telefon mobil, dar micuțul Luca a reușit să își țină toate orele de studiu alături de profesoara sa, Andra Mărgineanu. Fiecare amănunt a trebuit să fie surprins de camerele de filmat: degetele mâinilor pe clape, tălpile picioarelor pe pedale, postura, iar sunetul captat trebuie să fie redat de gadget în timp real cu o acuratețe desăvârșită. Nu i-a fost ușor să se adapteze din punct de vedere tehnic și nici al normalului cu care era obișnuit, dar ambiția și setea pentru progres l-au făcut să îmbrățișeze această metodă de studiu de mai bine de patru luni.

„Luca are o ambiție și o dorință fantastică în privința acestui instrument. De exemplu, de ziua lui nu a vrut să lase o zi fără să apese clapele pianului, așa că le-a cântat prietenilor. Luca are un talent aparte, pe care mi l-au semnalat oameni consacrați în această lume artistică: transmite rapid emoții puternice atunci când se află pe scenă și reușește să ajungă la sufletele tuturor”, povestește Narcisa, mama pianistului.

 Exersează legat la ochi și cu prosop pe mâini

Pianul este unul dintre cele mai grele instrumente, iar ca să înveți să redai prin acest instrument capodopere seculare trebuie să faci „antrenamente” greu de înțeles pentru un neinițiat. De exemplu, Luca exersează deseori legat la ochi și/sau cu un prosop pus pe mâini. Astfel încât pianul a devenit parte din el și îi cunoaște clapele, coardele, tonalitățile în cel mai fin detaliu. Luca poate cânta folosindu-și ochii minții și urechea muzicală, iar viitorul său în această disciplină este, conform tuturor specialiștilor prin fața cărora a trecut, unul specific geniului artistic, deci de succes!

Fără doar și poate, micuțul Luca va ajunge un mare maestru și va aduce plusvaloare țării pe care o reprezintă, deja, pe marile scene ale lumii.