Cancerul mamar sau cancerul la sân a creat dintotdeauna o doză mare de anxietate între femeile din țara noastră. Incidența crescută, cu precădere a cazurilor descoperite tardiv fac într-adevăr ca reputația tratamentului să nu ofere rezultate optimiste. De aceea, medicii și instituțiile de sănătate insistă asupra metodelor de prevenție care dacă sunt urmate, putem învinge cancerul.
Cancerul mamar este o afecțiune oncologică ce se formează la nivelul sânului. Dacă nu este descoperit la timp, există riscul ca simptomele să apară abia când cancerul să fie deja răspândit și la nivelul altor organe iar tratamentul să devină mai complicat și mai dificil de suportat.
Află tot ce trebuie să știi despre cancerul mamar.
Cum apare cancerul mamar?
Cancerul mamar apare ca urmare a unei funcționări defectuoase a genelor responsabile de creșterea și diviziunea celulară. Atunci când apar erori (mutații) genetice, se poate pierde funcția regulatoare a celulelor sau se poate defecta. Acest fenomen duce la transformarea celulei normale într-una canceroasă, care multiplicându-se aberant dă naștere bolii numite cancer.
Ne întrebăm în același timp și care ar putea fi cauza acestui șir de erori celulare? Răspunsul nu a fost formulat până astăzi cu multă exactitate de către oamenii de știință. Însă, ceea ce știm este că sunt cazuri în care o mutație genetică poate fi moștenită pe linie feminină sau că sănătatea noastră poate influențată de anumiți factori de risc ce țin de fondul hormonal sau de mediul în care trăim. Iată care pot fi aceștia:
- Genul – femeile prezintă un risc mult mai mare să dezvolte cancer de sân decât bărbații;
- Vârsta – pe măsură ce o persoană înaintează în vârstă, crește riscul de cancer mamar;
- Istoricul personal de cancer de sân – dacă o persoană a avut cancer de sân, prezintă un risc mărit să dezvolte această boală și la celălalt sân;
- Istoricul familial – riscul de a face cancer de sân este mai mare la femeile care au avut cazuri în familie (mamă, soră, fiică);
- Iradierea – expunerea prelungită la radiații, mai ales, a zonei pieptului, reprezintă un risc major de a dezvolta cancer de sân;
- Menstruație timpurie, înainte de 12 ani, menopauză tardivă, după 55 de ani;
- Sarcină geriatrică, lipsa gravidității;
- Obezitate, consum abuziv de alcool.
Stadializarea cancerului mamar
Primul pas după diagnosticarea cancerului este stabilirea stadiului în care se află, pentru a putea decide asupra tratamentului corespunzător. În acest sens, pot fi recomandate o serie de investigații complementare, care vor identifica unul dintre stadiile următoare:
- Stadiul 0 – Specific cancerului non-invaziv, sau carcinom in situ. Este o formă incipientă în care celulele canceroase nu s-au extins și la alte țesuturi.
- Stadiul I – Un alt stadiu incipient de cancer invaziv. În acest caz, tumora măsoară maximum 2 cm, iar formațiunea nu prezintă risc de extindere în afara sânului.
- Stadiul II - În stadiul II, tumora are circa 2-5 cm, și a cuprins ganglionii limfatici axilari, tumora are deja între 2 și 5 cm.
- Stadiu III - Tumora a depășit 5 cm și a cuprins mai mulți ganglioni ce se unesc în formațiuni canceroase și trec spre piele, mușchi toracici, zonă axilară.
- Stadiul IV - Sau cancer mamar metastatic. În acest stadiu boala s-a extins la zone diferite din corp: ficat, plămâni, creier.
Tratamentul pentru cancerul mamar
Tratamentul cancerului mamar aduce mai multă speranță pacientelor diagnosticate cu această boală. Atât medicamentele utilizate în chimioterapie cât și metodele chirurgicale au fost îmbunătățite în timp, astfel încât astăzi femeile care trec prin această boală trăiesc o experiență mai puțin traumatizantă decât acum douăzeci de ani, de exemplu.
Află tot ce trebuie să știi despre chirurgia cancerului mamar.
Chirurgia cancerului mamar permite în majoritatea cazurilor un abord conservator, ceea ce înseamnă că femeia își poate păstra sânul, fiind îndepărtată numai tumora și marginile de siguranță, cu sau fără ganglionii santinelă. Chiar și atunci când se impune efectuarea mastectomiei, chirurgia oncoplastică a dezvoltat tehnici prin care sânul poate fi reconstruit, eliberând astfel femeia de trauma psihologică ce o poate lăsa absența unui sân.
Prevenția – cheia succesului oricărui tratament oncologic
Atunci când vorbim de evoluție, trebui menționat deopotrivă și progresul tehnologiei de diagnostic, ce astăzi este capabilă de a detecta leziunile canceroase de la dimensiuni de numai câțiva milimetri. De aceea, principalul mijloc de prevenție este screeningul efectuat anual, pentru a putea începe tratamentul în timp util.
Cancerul mamar poate fi tratat în siguranță, dacă este descoperit la timp. Șansele unei recuperări sunt în ziua de astăzi mult mai optimiste, însă la acest succes putem contribui conștientizând importanța prevenției și urmând consecvent investigațiile: ecografia mamară, anual, pentru femeile cu vârsta de până la 40 de ani, și mamografie o dată la 1-2 ani.