Cancerul mamar este o afecțiune tot mai răspândită în rândul femeilor, mai ales în ultimii ani. Institutul Naţional de Sănătate Publică a oferit o serie de informații despre această patologie și arată la ce vârste se înregistrează cel mai mare număr de cazuri.
La ce vârstă poate să apară cancerul mamar. Datele INSP
Cancerul la sân poate afecta femeile de toate vârstele, inclusiv pe cele care nu prezintă factori de risc evidenți, însă cele mai multe cazuri sunt întâlnite la femeile cu vârste între 50 și 69 de ani, conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). Luna octombrie este dedicată sensibilizării și conștientizării în ceea ce privește prevenția și importanța diagnosticării precoce a cancerului mamar.
Statisticile arată că 11,43% din cazurile de cancer de sân din Europa se întâlnesc la femeile cu vârsta sub 44 de ani, iar majoritatea, aproximativ 54%, sunt diagnosticate la femeile între 45 și 69 de ani. Restul cazurilor sunt înregistrate la femeile cu vârste mai mari.
Ce factori declanșează cancerul mamar
Factorii de risc pentru cancerul mamar includ vârsta înaintată, obezitatea, consumul de alcool, istoricul familial de cancer de sân, expunerea anterioară la radiații, vârsta la debutul menstruației și la prima sarcină, fumatul și terapia hormonală postmenopauză. Toți acești factori cresc riscul de apariție a bolii, iar prevenția și monitorizarea regulată sunt esențiale.
Specialiștii explică faptul că riscul de cancer crește odată cu înaintarea în vârstă, pe măsură ce mecanismele de reparare celulară devin mai puțin eficiente. Acest proces natural de îmbătrânire, combinat cu alți factori de risc, duce la o probabilitate mai mare de dezvoltare a bolii.
În 2022, în România, s-au înregistrat 12.685 de cazuri noi de cancer de sân, conform ECIS - European Cancer Information System, cu o incidență standardizată pe grupe de vârstă de 69,4%. De asemenea, au fost raportate 3.877 decese cauzate de această boală, cu o mortalitate standardizată pe grupe de vârstă de 16,6%.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății
Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca femeile cu vârste între 50 și 69 de ani să participe la screeninguri periodice, prin mamografie, deoarece incidența cancerului de sân este cea mai mare în această grupă de vârstă. Acest tip de screening organizat populațional ajută la depistarea timpurie a bolii, oferind șanse mai mari de tratament și recuperare.
De asemenea, femeile cu vârste de peste 40 de ani sunt încurajate să discute cu medicii despre factorii lor de risc specifici în raport cu cancerul mamar. Sloganul campaniei de conștientizare, „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”, subliniază importanța prevenției și tratamentului corect pentru a combate eficient această boală.
Aplicarea măsurilor prevăzute în Codul European de Luptă Contra Cancerului contribuie semnificativ la scăderea riscului individual de apariție a bolii, iar la nivelul întregii populații, mai mult de 40% dintre cazuri de cancer ar putea fi prevenite:
- nu fumaţi, evitaţi fumatul acasă;
- luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă;
- limitaţi consumul de alcool; alăptarea reduce riscul de cancer al mamei;
- fiţi activ fizic în viaţa de zi cu zi;
- evitaţi expunerea la radiaţii;
- participaţi la programele de screening organizat pentru: cancerul mamar (femei între 50 şi 69 de ani), cancerul de col uterin (femei între 24 şi 64 de ani) şi cancerul colorectal (femei şi barbaţi între 50 şi 75 de ani).