Evenimentul Zilei > Economie > CANCERUL grec, extins în România – băncile grecești amenințate de faliment potrivit S&P
CANCERUL grec, extins în România  – băncile grecești amenințate de faliment potrivit S&P

CANCERUL grec, extins în România – băncile grecești amenințate de faliment potrivit S&P

Ratingurile de credit ale României, Macedoniei, Albaniei și Serbiei ar putea fi retrogradate dacă dificultățile cu care se confruntă Grecia vor afecta sistemele lor bancare, a anunțat agenția de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P), scrie Reuters, citată de Agerpres.

Riscul asociat acestor țări provine din faptul că băncile elene au o importanță sistemică pe piețele bancare ale acestor state și, dacă Grecia va ieși din zona euro, există temeri că instituțiile ei financiare vor da faliment, ceea ce va afecta și subsidiarele lor.

Dacă guvernele vor trebui să salveze băncile, vor fi afectate finanțele publice și perspectivele de creștere pe termen lung deoarece băncile vor limita creditarea pentru a se menține pe linia de plutire, apreciază Standard & Poor's.

Grupul elen Alpha Bank are cea mai extinsă rețea în regiune, cu subsidiare în România, Bulgaria, Serbia, Albania și Macedonia. De asemenea, Eurobank Ergasias și Piraeus Bank au subsidiare în Romania și Bulgaria, ultima având și în Serbia.

În prezent, S&P atribuie Bulgariei un rating 'BB plus', cu perspectivă stabilă, României — 'BBB minus' — cu perspectivă stabilă, Macedoniei 'BB minus — cu perspectivă stabilă, Albaniei — 'B' — cu perspectivă pozitivă și Serbiei 'BB minus' — cu perspectivă stabilă negativă.