Cancerul de piele, tratat cu o tehnica din State

Cancerul de piele, tratat cu o tehnica din State

Specialistii americani au venit sa-i invete pe medicii de la noi o tehnica migaloasa, ce poate vindeca aproape definitiv afectiunea.

Cancerul de piele, o afectiune de care sufera peste 80.000  de romani, poate fi vindecat in proportie de 99a cu o tehnica recent adusa in Romania.

Metoda Mohs este folosita de zeci de ani in Statele Unite si este apreciata de specialistii dermatologi datorita preciziei sale. Medicii fac un fel de harta a tumorii, care le permite sa cunoasca dimensiunea tesutului canceros si sa identifice cu exactitate marginile lui.

Asta ii ajuta sa stie sigur ce portiuni trebuie taiate si care trebuie lasate, astfel incat in organism sa nu mai ramana resturi de celule bolnave, care sa duca la reaparitia cancerului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cicatrici mai mici

Specialisti in tehnica Mohs din America si Germania, care s-au aflat ieri si alaltaieri in Romania, au aratat medicilor de la noi cum se practica metoda, aceasta avand o rata de vindecare cu pana la 30a mai mare decat in cazul procedurilor obisnuite. 

Un alt avantaj este ca operatia se face sub anestezie locala. Mai mult, dupa efectuarea interventiei, pacientii nu vor fi nevoiti sa faca sedinte de chimioterapie.

Medicii aplica aceasta tehnica in special daca este vorba despre un cancer de piele de la nivelul fetei sau din zona genitala, pentru ca taietura este mult mai mica si nu lasa cicatrici vizibile.

„Interventia este indicata si atunci cand marginile tumorilor sunt greu de identificat”, explica medicul Alysa Herman, de la „Skin and Cancer Associates” din Miami (SUA), unul dintre doctorii americani prezenti in Romania pentru a-i invata pe specialistii de la noi cum sa practice metoda.

Rezultatele de la microscop, primite mai devreme

Tehnica este aplicata mai ales in cazul cancerelor de piele care au recidivat. Fata de alte metode, aceasta permite examinarea tesutului canceros in aceeasi zi in care se practica interventia (in cazul unei excizii obisnuite, rezultatele in urma biopsiei pot fi date si in doua saptamani).

In  intervalul de timp cat tesutul este analizat la microscop, pacientul nu este cusut, ci pansat. Astfel, daca in urma analizei se descopera ca tumoarea nu a fost indepartata in intregime, se vor mai face interventii pana la inlaturarea totala a acesteia. Pacientul poate manca inainte de operatie si cat timp medicii ii analizeaza in laborator tesutul extras.

Procedura dureaza patru ore

„Singurul dezavantaj este ca procedura dureaza mult. Eu am pacienti care vin la ora 8.00 si pleaca in jurul pranzului. Procedurile clasice, in schimb, dureaza aproximativ 20 de minute”, spune doctorul Hayes Gladstone, de la Scoala Universitara de Medicina Standford, din California. In cazul metodelor obisnuite, de electrocauterizare si excizie clasica, riscul de recidiva este insa cu aproximativ 20a mai mare.

PRETURI

Operatia costa 500 de euro In Romania, metoda este rar folosita, pe de-o parte din cauza pretului mare pe care il are, pe de alta parte, din cauza lipsei de specialisti care s-o practice. Operatia costa in jur de 500 de euro, dar interventiile clasice sunt de 20 de ori mai ieftine, fiind sprijinite si de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

„Medicii ar avea nevoie de o supraspecializare, care la noi nu este inca omologata. La cabinetul nostru eu fac operatiile, dar analiza tesuturilor o face un medic histolog, iar reconstructia, un medic chirurg plastician. In mod normal, un singur doctor ar trebui sa le faca pe toate”, subliniaza medicul Mihaela Leventer, de la clinica Dermastyle.