Cancerul de colon, crescut de o bacterie din gură

Cancer. Sursa foto: Pixabay

De la gură la intestin pentru a înțelege cum poate fi oprit cancerul de colon la timp. Noi cercetări în domeniul oncologiei confirmă importanța sănătății microbiomului intestinal și deschid perspective importante asupra modului de îmbunătățire a diagnosticelor și de tratare promptă a acestei patologii grave.

Bacterie din gură, legată de cancerul de colon

O echipă de cercetare de la Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a studiat o bacterie găsită în cavitatea bucală a oamenilor, care este legată de creșterea și progresia cancerului de colon.

Studiul, publicat în revista științifică "Nature", a evidențiat că un subtip specific de bacterie, numit "clade", prezent într-o subspecie de Fusobacterium nucleatum, poate sta la baza debutului bolii și poate ajuta la găsirea de metode de diagnostic neinvazive pentru cancerul de colon și terapii care vizează aceste bacterii pentru a elimina tumora.

Fusobacterium nucleatum, asociat cu placa dentară și gingivita, este prezent în mod natural în microbiomul bucal. Pentru a înțelege mai bine modul în care această bacterie influențează mediul intestinal până la favorizarea dezvoltării cancerului de colon, primul pas a fost analizarea genomilor de Fusobacterium nucleatum găsiți în tumorile de colon, pentru a-i compara cu cei găsiți în gură.

Bacteriile supraviețuiesc de la gură la colon

Cercetătorii au prelevat probe de tumori de colon de la aproximativ 100 de persoane, apoi au fragmentat țesuturile tumorale și le-au plasat pe plăci de agar pentru a permite bacteriilor prezente să se dezvolte. După izolarea Fusobacterium nucleatum din aceste culturi, oamenii de știință au efectuat un proces numit long-read sequencing, pentru a obține o vedere completă a genomului bacteriei. Echipa a comparat secvențele țesuturilor cancerului de colon cu cele ale Fusobacterium nucleatum din gura persoanelor sănătoase.

Acest lucru a scos la iveală două clade (grupuri) principale, care diferă în anumite caracteristici ale ADN-ului și în tiparele proteinelor codificate. Bacteriile din cele două clade arătau, de asemenea, diferit una de cealaltă la microscop: specimenele din a doua clădă erau mai lungi și mai subțiri decât cele din prima. Fusobacterium nucleatum animalis al tumorilor de colon a căzut predominant în a doua clădă.

Caracteristicile acestora din urmă sunt interesante: par să ajute bacteriile să supraviețuiască călătoriei periculoase de la gură la intestin, cum ar fi capacitatea de a se hrăni în medii ostile precum tractul gastrointestinal foarte acid sau de a invada mai bine celulele.

Bacterii foarte rezistente la acizi

Aceste bacterii au, de asemenea, "unul dintre cele mai puternice sisteme de rezistență la acizi" găsite în bacterii, ceea ce le permite să tolereze mediul acid din stomac, explică Christopher Johnston, genetician la Fred Hutchinson Cancer Center și coautor al studiului. Pe scurt, imaginea care a apărut la sfârșitul acestei faze de studiu este că microbii din a doua clădă sunt mai puternic asociați cu cancerul de colon.

Dar nu s-a încheiat aici. Au fost necesare mai multe elemente pentru a înțelege mai bine modul în care acești microbi interacționează cu intestinul. Pentru a face acest lucru, de această dată s-au făcut studii pe animale.

Cercetătorii au administrat unui grup de șoareci o singură doză orală de Fusobacterium nucleatum animalis din clada 1 și altuia o doză de cladă 2 (cea asociată cu cancerul de colon), apoi au numărat numărul de tumori formate.

Șoarecii din grupul cladei 2 au dezvoltat semnificativ mai multe tumori intestinale mari decât cei cărora li s-a administrat bacteria cladei 1 sau un grup de control în care niciuna dintre bacterii nu era prezentă. Moleculele metabolice din tumorile șoarecilor cu bacterii din clasa 2 au fost asociate mai puternic cu deteriorarea celulară din cauza stresului oxidativ, diviziunii celulelor canceroase și inflamației, comparativ cu șoarecii din grupul de control și grupul de bacterii din clada 1.

Colon / Sursa foto: Nataliia Mysik | Dreamstime.com

Bacteriile orale și cancerul de colon

Ce înseamnă toate acestea? Ipoteza este că bacteriile din clada 2 contribuie la producerea unui mediu pro-inflamator și pro-oncogen. Însă, echipa de cercetare a subliniat, de asemenea, că sunt necesare dovezi suplimentare de la un grup mai mare de persoane cu cancer de colon, precum și cercetări suplimentare pentru a înțelege exact cum bacteriile pot contribui la inflamație și progresia cancerului.

"Știm de ceva timp despre relația dintre bacteriile orale și apariția cancerului de colon. Noutatea cercetării este dată de prezența unei sub-tulpini de Fusobacterium nucleatum animalis, clada 2, care învinge sucul gastric - care în mod normal distruge bacteriile dăunătoare - și reușește să hrănească și să colonizeze colonul, regăsindu-se adesea în interiorul celulelor tumorale din colon.", explică pentru Fattoquotidiano.it profesorul Gabriele Capurso, șeful Unității Funcționale de Cercetare Clinică din Unitatea Operațională de Endoscopie și Ecoendoscopie Biliopancreatică a Spitalului IRCCS San Raffaele și director adjunct al Centrului de Cercetare și Tratament privind Bolile Pancreatice de la Spitalul San Raffaele.

Vindecarea, cu ajutorul acelorași bacterii

Ce perspective pot fi deschise din punct de vedere terapeutic? "Într-o viziune mai futuristă, aceste bacterii ar putea fi proiectate și transformate în vectori care transportă, în mod paradoxal, un ingredient activ vindecător. Rămânând la un nivel mai imediat, am putea lucra la antibiotice sau probiotice specifice pentru a reechilibra microbiomul intestinal, pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer. Dar și mai eficient este să lucrăm în perspectiva prevenției". Cercetătorii spun că această descoperire ar fi utilă pentru diagnostice precoce, non-invazive.

"În primul rând, din punct de vedere al prevenției, știind că o astfel de tulpină specială a acestei bacterii este legată de cancerul de colon, ar putea fi utilă pentru diagnosticarea precoce pe probe de scaun sau pentru prevenirea la subiecții cu risc, poate cu un istoric foarte puternic în familie, într-un stadiu în care sunt încă bine. Această abordare ar putea fi eficientă și pentru cancerul pancreatic, domeniu în care urmează să publicăm unul dintre studiile noastre, în care apare o corelație similară cu bacteria prezentă în parodontită".

Reducerea complexității microbiomului intestinal și cancerul de colon

Importanța menținerii echilibrului microbiomului intestinal pare din ce în ce mai crucială: "Trebuie să ne gândim la microbiom ca la o comunitate multietnică. Cu cât există mai multă diversitate, cu atât este mai mare îmbogățirea organismului și, în cazul nostru specific, cu atât este mai sănătos. Clada 2 este o bacterie puternică, un fel de colonizator care vrea să domine, care reduce diversitatea și deschide ușa riscului de boli grave". Stilul nostru de viață deschide calea pentru acest colonizator dominator?

"De fapt, există o asociere între consumul de alimente ultraprocesate, carne crescută cu antibiotice, fumat", dar și "antibiotice administrate copiilor într-un mod impropriu și care selectează bacterii foarte rezistente", precum și "abuzul de medicamente anti-acid care pot fi luate fără prescripție medicală (care sterilizează mediul gastric)".

Toate acestea produc un efect comun: "Reducerea complexității microbiomului intestinal. Un fenomen în creștere în ultimele decenii, care duce la o creștere a problemelor de sănătate, pentru care trebuie să găsim remedii cât mai curând posibil".

(Articol: Ennio Battista, Il Fatto Quotidiano; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)