Odată cu deceniul 9, statisticile arată o dublare a cazurilor de cancer colorectal la adulții sub 50 de ani. În present reprezintă al treilea cel mai frecvent cancer din lume. Potrivit specialiștilor, factorii cheie care favorizează acest tip de cancer se referă la mediu și stilul de viață.
Dieta nesănătoasă poate fi una dintre cauzele principale ale dezvoltării cancerului colorectal, o formă deosebit de agresivă a bolii incurabile. Preferința oamenilor pentru băuturi dulci este cunoscută. De la sucuri îmbuteliate până la băuturi mixte și creații de cafea, băuturile dulci nu lipsesc. Sucurile zaharoase, chiar și cele care au zero calorii și îndulcitori artificiali, cresc riscul de cancer colorectal.
Într-o analiză recentă complex, care a însumat rezultatele a peste 100 de studii, s-a constatat că jumătate dintre adulții mai tineri cu cancer colorectal erau fie supraponderali, fie obezi. Un studiu mai recent publicat în revista Gut a oferit dovezi mai clare în acest sens.
Băuturile dulci provoacă un dezastru în organism
Nurses’ Health Study II a inclus aproximativ 96.000 de femei, care au raportat tipul de băuturi băute la fiecare 4 ani. Numitorul comun în rândul femeilor care au băut două sau mai multe băuturi dulci pe zi a fost dublarea riscului de a dezvolta cancer colorectal înainte de 50 de ani. Femeile care au consumat mai puțin de o băutură cu zahăr săptămânal au avut un risc considerabil mai mic.
O analiză suplimentară a relevat că fiecare băutură dulce de 250 ml consumată zilnic crește riscul de dezvoltare a cancerului colorectal cu 16%. Pentru femeile din categoria de vârstă 13-18 ani, aceeași băutură dulce băută zilnic a crescut riscul cu 32%. În total 109 participanți la studiu care au primit un diagnostic de cancer colorectal cu debut precoce.
Băuturile consummate includeau atât băuturi carbogazoase, cât și băuturi necarbonatate. Băuturile răcoritoare, băuturile din fructe, punch-urile și ceaiurile cu gheață îndulcite conțineau fie sirop de porumb bogat în fructoză, fie zahăr.
Este cunoscut și dovedit că zahărul crește riscul apariției a numeroase afecțiuni de sănătate. Înlocuirea băuturilor dulci cu băuturi neîndulcite este recomandată pentru sănătate și pentru un risc redus de cancer colorectal. Întrebarea este cum se formează legătura între băuturile îndulcite și cancerul colorectal cu debut precoce?
Cercetătorii consideră că dezvoltarea timpurie a boli se leagă de faptul că băuturile dulci nu oferă senzația de sațietate. Alimentele solide cu conținut similar de calorii sunt mai sățioase decât băuturile. Concluzia este aceea că băuturile dulci favorizează supraalimentarea, ceea ce crește riscul de obezitate, diabet de tip 2 și rezistență la insulină. Toate aceste condiții cresc riscul de dezvoltare a cancerului.
Studiile au dovedit că un factor de risc primar al cancerului colorectal este preferința pentru o dietă occidentală, care conține o multe alimente procesate și zaharuri. În plus, are un conținut relativ scăzut de nutrienți și fibre.
Soluții pentru a reduce riscul
Dacă doriți să reduceți riscul de cancer colorectal cu debut precoce, prima soluție este să schimbați băuturile dulci cu alte băuturi fără zahăr. Însă trebuie evitate variantele dietetice, deoarece acestea conțin aspartam și alți îndulcitori artificiali cu effect negativ.
Sunt de preferat apa, ceaiurile de plante neîndulcite, sucurile de casă sau cafeaua neîndulcită. În plus, se recomandă consumul de fibre din semințe de chia, leguminoase, cereale integrale și fructe și legume. Mai multe fibre ajută la protejarea intestinului de formarea mutațiilor canceroase.
Tinerii trebuie să acorde atenție la consumul de băuturi dulci, ținând cont că 12% din cazurile de cancer colorectal în 2020 au apărut la persoane sub 50 de ani. De aceea vârsta recomandată pentru screening-ul cancerului de colon a scăzut de la 50 la 45 de ani, potrivit doctorulzilei.