Primul vaccin pentru cancer, testat pe oameni. Medic: „Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri”

Vaccin. Sursa foto: Pixabay

Cancerul ar putea fi vindecat definitiv. Medicii de la Londra au început să testeze pe sute de pacienți primul vaccin personalizat cu ARNm pentru cancer. Experții spun că acesta ar putea fi „un moment de cotitură” în efortul de a vindeca permanent cancerul.

Cancerul ar putea fi vindecat definitiv. S-a trecut la testarea directă pe oameni

Melanomul, tipul de cancer pentru care este dezvoltat acest vaccin, afectează anual în jur de 132.000 de oameni la nivel global și este boala cu cea mai mare mortalitate dintre tipurile de cancer de piele.

În prezent, chirurgia este principala formă de tratament împotriva bolii, deși uneori se folosesc radioterapia și chimioterapia. Experții testează vaccinuri personalizate pentru fiecare pacient. Odată injectat, serul transmite organismului instrucțiuni despre cum să „vâneze” celulele canceroase și să le oprească din a se răspândi accelerat.

Cancerul ar putea fi vindecat definitiv. Sursa foto: Pixabay

Vaccinurile au redus dramatic riscul revenirii cancerului la pacientii cu melanom

În faza a doua a testării, medicii au observat că vaccinul a redus drastic riscul de revenire a cancerului la pacienții care suferă de melanom. Acum a început și faza a treia a testelor, iar efortul este condus de University College London. Cu ajutorul vaccinului, ar fi posibil ca organismul să devină „imun” la cancer.

„Este unul dintre cele mai extraordinare lucruri pe care le-am făcut în ultimii ani. Este un instrument extrem de bine realizat. Aceasta este foarte asemănătoare cu o terapie individualizată şi este mult mai inteligentă, în anumite sensuri, decât un vaccin. Tratamentul este personalizat pentru pacient - nu îl poţi oferi următorului pacient pentru că nu te aştepţi să funcţioneze” a declarat Dr. Heather Shaw, medicul care coordonează testarea la nivel național.

Cancerul ar putea fi vindecat definitiv. Sursa foto: Pixabay

Cancerul, redus aproape la jumătate de decese sau de revenire

Potrivit datelor din faza a 2-a, publicate în decembrie, persoanele cu melanom grav care au fost vaccinate, serul fiind administrat în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD, au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de revenire a cancerului după trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

Pacienţii au fost injectați cu un miligram de vaccin ARNm la fiecare trei săptămâni pentru maximum nouă doze şi 200 de miligrame de Keytruda la fiecare trei săptămâni (maximum 18 doze), timp de aproximativ un an. Studiul internaţional de faza a 3-a include o gamă mai largă de pacienţi şi speră să recruteze în jur de 1.100 de persoane.

Printre aceştia se vor număra 60-70 de pacienţi de la opt centre din Regatul Unit, inclusiv din Londra, Manchester, Edinburgh şi Leeds. Potrivit lui Shaw, efectele secundare includ oboseală şi durere în zona braţului în care a fost făcută injecţia, informează theguardian.com.