Rata de supraviețuire în cancerul de sân s-a dublat în România. Noile terapii și campaniile de informare au succes!
- Sandra Săl ăgean
- 3 octombrie 2018, 00:00
Deși nu este cea mai des întâlnită boală, cancerul rămâne una dintre cele mai nemiloase și temute afecțiuni. Românii au căzut pradă maladiei într-un număr crescut și în 2018, dar datorită noilor metode de terapie, a medicamentelor mai performante și a campaniilor de informare, mulți pacienți au reușit să o învingă.
În România, în anul 2018, se înregistrează un număr de 83.461 cazuri noi de cancer, în condițiile în care 50.902 români își pierd viața din cauza acestei maladii.
Global Cancer Observatory (GLOBOCAN), platforma internațională cu cele mai actualizate cifre despre cancer din lume, proiect al Agenției Internaționale pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), a publicat recent date statistice noi pentru România, după o pauză de șase ani. Noile cifre aduc și vești bune, dar și vești proaste.
Tipurile des întâlnite
Comparat cu ultimul raport GLOBOCAN din 2012, cifrele arată că procentul incidenței, dar și cel al mortalitătii legate de cancer au crescut în România. Astfel, incidența primelor 10 cele mai frecvente tipuri de cancer a crescut cu aproximativ șase procente fața de 2012, în timp ce mortalitatea a crescut cu aproape cinci procente în unele tipuri.
Topul negru
Cea mai mare incidență în România continuă să o aibă cancerul de plămâni (13,6%), urmat îndeaproape de cancerul colorectal (13,3%) și de cancerul de sân (11,5%). Următoarele cancere, ca incidență, sunt cancerul de prostată (7,2%), cancerul de vezică urinară (4,7%), cancerul de stomac (4,4%), cancerul de ficat (4,3%), cancerul de col uterin (4,1%), cancerul de pancreas (3,8%) și cancerul de uter (3%).
Acestea sunt tipurile de cancer cu cea mai mare incidență în România și ele reprezintă aproape 70% din totalul cazurilor.
Afecțiunea de colon a crescut alarmant
Numărul cazurilor de cancer colorectal a înregistrat cea mai mare creștere din 2012 până acum, în timp ce în cazul cancerului de sân apare o scădere a incidenței față de 2012.
Cancerul de plămâni este responsabil de aproximativ 30% dintre decesele cauzate de cancer în România. Acesta este urmat de cancerul colorectal (17% dintre decese), cancerul de sân (10%), cancerul de ficat și cancerul de stomac (9% fiecare) și cancerul de pancreas (8%). Mortalitatea în cazul cancerului de sân, însă, a scăzut la aproape jumătate față de 2012, datorită programelor de screening complexe și a noilor tratamente apărute pe piață.
Imunoterpia, revoluția medicinei
Cercetătorii James P. Allison şi Tasuku Honjo au fost recompensaţi, luni, cu Premiul Nobel pentru Medicină pe 2018, pentru descoperi în domeniul terapiei anticancer. Cei doi au demonstrat că, singur, corpul omenesc poate lupta cu cancerul și îl poate învinge, dacă e stimulat corespunzător.
Practic, Allison şi Honjo au revoluționat tratamentul cancerului, plecând, ambii, de la un concept existent la sfârşitul secolului al XIX-lea, acela potrivit căruia utilizarea sistemului imunitar propriu poate fi o strategie eficientă împotriva tumorilor. În timp ce colegii de breaslă au folosit această proprietate a imunoterapiei pentru elaborarea unor remedii împotriva bolilor autoimunitare, cei doi cercetători au testat-o pe șoareci bolnavi de cancer. Rozătoarele au fost vindecate într-un mod uluitor, chiar și cele ajunse în stadiul 4.
Fumatul ucide!
Peste 30% dintre români fumează, arată statisticile, iar cei mai mulţi au vârste cuprinse între 26 și 35 de ani. „Frecvența fumatului este de cel puțin un pachet de țigarete pe zi. În medie, bărbații fumează mai mult decât femeile (16 versus 12 țigarete pe zi), iar consumul de tutun scade în rândul fumătorilor care au studii superioare. Dintre nefumători, aproximativ un sfert (28%) au fost fumători în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an”, arată concluziile unui studiului cantitativ privind percepția asupra politicilor de control al consumului de tutun. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că principala cauză a apariției cancerului pulmonar este fumatul, peste 80% dintre pacienții diagnosticați cu boala malignă fiind fumători.
500 de oncologi la 850.000 de pacienți
Numărul total al medicilor şi medicilor rezidenţi cu specialitatea oncologie în România era de 495 în anul anul 2016 și tot atunci erau înregistrați în registrul național peste 850.000 de pacienți oncologici. Studiul realizat în urmă cu doi ani de Asociația Bolnavilor de Cancer din România, arată că la Cluj se regăsesc cei mai mulți specialiști în oncologie – circa 90 de medici, iar la București, 50.
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a semnalat, în numeroase ocazii, că numărul medicilor oncologi raportat la numărul de pacienţi diagnosticaţi cu cancer este foarte mic. „În fiecare an, în România, sunt diagnosticaţi 78.000 de noi cazuri, dintre care 48.000 pierd lupta cu boala. Deci, 130 de pacienţi mor zilnic în România de patologia oncologică din varii motive. Unii descoperă boala prea târziu, unii n-au acces la investigaţii şi tratamente. Mulţi dintre cei 130 ar fi putut fi salvaţi sau, mă rog, li s-ar fi putut prelungi viaţa, dar, neavând acces la tratamente şi investigaţii, ei mor fără nicio şansă”, a declarat Cezar Irimia.