Oamenii de știință au descoperit ceea ce părea imposibil. Cancerul, tratat definitiv printr-o sigură intervenție. Ce metodă trebuie urmată
- Cristian Istrate
- 29 aprilie 2019, 16:57
Pacienții cu cancer de prostată pot răsufla ușurați. O echipă de cercetători a descoperit că ar putea fi tratați cu ajutorul unei singure doze concentrate de radiaţie
Cei diagnosticaţi cu cancer de prostată ar putea fi trataţi cu ajutorul unei singure doze concentrate de radiaţie. Un nou studiu relevă această posibilitate uimitoare. Autorii afirmă că pacienţii ar putea fi astfel scutiţi de necesitatea unor vizite multiple în centrele oncologice, informează Agerpres.
Studiul a fost prezentat la congresul anual organizat de Societatea Europeană de Radioterapie şi Oncologie (ESTRO). Conform descoperirilor, noua tehnică medicală este sigură şi eficientă pentru tratarea acelor pacienţilor care au fost diagnosticaţi cu o formă cu risc redus a acestei boli.
Metoda a fost testată și a avut succes şi în tratarea unor pacienţi cu forme de cancer de prostată cu risc mediu şi cu risc ridicat, însă specialiştii consideră că au nevoie de studii suplimentare pentru ameliorarea acestor rezultate.
Noul tratament canalizează radiaţia direct către tumori folosind un set de tuburi minuscule.
Brahiterapia este deja folosită în anumite spitale, dar în prezent, îi obligă pe pacienţi să meargă de mai multe ori la spital pentru a primi tratamente cu doză scăzută pe parcursul mai multor zile sau chiar săptămâni.
Câțiva cercetători de la Mount Vernon Cancer Centre din Londra şi de la The Christie NHS Foundation Trust din Manchester au studiat progresele obţinute pe un eşantion alcătuit din 441 de bărbaţi cu cancer de prostată.
Pacienţii au fost împărţiţi în grupuri cu risc scăzut, mediu şi ridicat de propagare a cancerului. Cu toţii au fost trataţi cu o singură şedinţă de radiaţie cu doză înaltă în spitale din Marea Britanie între anii 2013 şi 2018.
Cu toate că 166 dintre ei au beneficiat şi de terapie hormonală, niciunul dintre participanţi nu a suportat o intervenţie chirurgicală şi nici şedinţe de chimioterapie.
După aproximativ doi ani, 94% dintre pacienţi nu au prezentat semne de revenire a cancerului, potrivit nivelului de antigen specific prostatic (PSA) - care poate să indice prezenţa bolii - în fluxurile lor sangvine, au precizat autorii cercetării.
După trei ani, 88% dintre pacienţi nu prezentau semne de reapariţie a cancerului. Procentul a fost de 100% în grupul de pacienţi cu risc scăzut, 86% în grupul cu risc mediu şi 75% în grupul cu risc ridicat.
Cancerul de prostată a revenit la 15 dintre pacienţi, iar pentru alţi 10 pacienţi boala s-a răspândit în alte părţi ale corpului.