Într-un discurs în Parlamentul german, Angela Merkel a declarat că germanii trebuie să conştientizeze sacrificiile populaţiei statelor UE din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, care contribuie la stabilitatea euro.
Cancelarul german s-a referit discursul ţinut în Bundestag atât la probleme din statele din zona euro, precum Grecia, Italia sau Spania, cât şi la eforturile făcute de statele baltice, România şi Bulgaria pentru a-şi reduce datoriile. "Este important să ţinem minte problemele cu care se confruntă populaţia în Spania, Portugalia şi mai ales Grecia, însă trebuie să conştientizăm şi sacrificiile pe care le face populţia în ţările din afara zonei euro, precum ţările baltice, Bulgaria şi România, şi care nu primesc atât de multă atenţie", a spus Angela Merkel, potrivit Reuters. Oficialul european a subliniat astfel eforturile depuse de statele din afara zonei euro în a obţine macro-stabilitate, prina plicarea unor măsuri de austeritate. Potrivit lui Merkel, ele au constribuit astfel la stabilitatea monedei europene.
"Nu ne dăm seama întotdeuna de contribuţia pe care populaţia din aceste ţări o aduce pentru ca euro să fie o monedă solidă, stabilă. Polonia a spus întotdeauna clar că este pregătită pentru un angajament important, chiar dacă nu a adoptat încă euro", a adăugat cancelarul german. "Voi apăra euro. Este o monedă mai puternică decât marca" Angela Merkel a promis, în discursul său în faţa Bundestag-ului, că va apăra moneda europeană, deoarece este mai puternică decât fosta marcă germană. Oficialul a avertizat, însă, că rezolvarea crizei datoriilor de stat din zona euro este un proces, care va dura câţiva ani. "Este clar că această criză nu va fi rezolvată dintr-o lovitură. Nu există soluţii rapide şi uşoare", a precizat Merkel, potrivit Bloomberg.
Cancelarul german a cerut o abordare pe termen lung a integrării fiscale strânse în zona euro, cu o disciplină bugetară dură, şi a respins posibilitatea unei intervenţii de tip "relaxare cantitativă" a Băncii Centrale Europene (BCE). De asemenea, Merkel a respins din nou ideea emiterii de obligaţiuni comune la nivelul zonei euro ca soluţie anticriză, notând că astfel de operaţiuni ar încălca constituţia Germaniei. Aceasta a atras atenţia că eurobondurile nu ar fi eficiente fără o uniune fiscală solidă şi fără o colaborare puternică între Franţa şi Germania. "Trebuie să schimbăm tratatele UE pentru a crea o uniune fiscală" Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat astăzi, în Bundestag, că Europa este pe punctul de a implementa o uniune fiscală. "Nu doar vorbim de o uniune fiscală, suntem pe punctul de a o realiza", a spus Merkel, dând asigurări că va fi o "uniune fiscală cu reguli stricte, cel puţin pentru zona euro". Cancelarul german atrage atenţia că, pentru a putea fi realizată această uniune, trebuie aduse modificări tratatului Uniunii Europene. "Avem nevoie de disciplină bugetară şi de un mecanism eficient de administrare a crizei. Aşa că trebuie ori să schimbăm tratatele ori să facem altele noi", a subliniat Merkel. Discursul lui Merkel vine la o zi după ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy a promis să militeze împreună cu cancelarul german Angela Merkel pentru un "nou tratat" care "să refondeze Europa" în faţa crizei.
"Franţa şi Germania, după atâtea tragedii, au decis să-şi unească destinele, să privească spre viitor împreună... Germania şi Franţa unite, aceasta este întreaga Europă care este unită şi puternică", a declarat Nicolas Sarkozy în faţa a 5.000 de persoane, la Toulon (sud-estul Franţei). El a mai spus că o va primi pe Angela Merkel luni, la Paris, şi că împreună vor face "propuneri franco-germane pentru a garanta viitorul Europei". Citiţi şi:
- Recesiunea se întoarce în Europa în 2012
- Viitorul, văzut de liderii europeni. Să-i credem sau nu?
- Sarkozy: Franţa şi Germania vor un nou tratat care să "refondeze Europa"