Cancelarul consulului francez la București este vândut la galere

Cancelarul consulului francez la București este vândut la galere

În Bucureștiul anului 1798, nimeni nu știa numele consulului francez, dar aproape toată lumea îl cunoștea pe cel al cancelarului său, Henri Dubois.

Tânăr, fermecător, fost ziarist în Antile, acesta ajunsese personajul numărul 1 al târgului valah. El era francezul care vorbea despre libertate și despre dragoste, atrăgând interesul protipendadei bucureștene. Dar, ghinion! În acel an, străbătut de impulsuri revoluționare, Napoleon a intrat în Egipt, înfuriindu-l pe sultanul Selim al III-lea, care a dat ordin să fie arestați toți diplomații francezi din imperiu.

Nu doar că

De aici, începe romanul Mâța Vinerii (Polirom, 2018), semnat de Doina Ruști, reconstituind o epocă pitorească și tensionată, din timpul domniei lui Constantin Hangerli. Personajele cărții descind din prototipuri marcante ale unui București legat de Stambul, dar pregătit pentru aventura occidentală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Caterina Greceanu, îndrăgostită fatal de Dubois, un bucătar de geniu și mai ales o adolescentă inițiată în secretele vrăjitorești ale bucătăriei valahe, rescriu istoria. Anul decapitării lui Hangerli, care s-a bucurat de spațiu larg în istoriografia românească, capătă alte sensuri și chiar altă turnură în acest roman, pe cât de straniu pe atât de documentat.

În cronicile și în literatura timpului se spune că diplomații francezi au fost duși în lanțuri la Stambul. Unii au fost răscumpărați de către familii, iar alții au ajuns vajnici vâslași anonimi pe galerele flotei otomane. Pe urmele lui Dubois, Doina Ruști creează o istorie surprinzătoare, cu un final demn de maeștrii ficțiunii, pe care nu mă lasă inima să vi-i deconspir.

Despre autor

Doina Ruști, una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane, este autoarea unor romane de marcă: „Fantoma din moară”, „Lizoanca”, „Manuscrisul fanariot” , Zogru ș.a.

...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)