Evenimentul Zilei > International > CANADA. Schimbare la conducerea țării. După 10 ani au venit la putere LIBERALII
CANADA. Schimbare la conducerea țării. După 10 ani au venit la putere LIBERALII

CANADA. Schimbare la conducerea țării. După 10 ani au venit la putere LIBERALII

Partidul Liberal condus de Justin Trudeau va dispune de majoritatea absolută a deputaţilor în Camera Comunelor de la Ottawa, după victoria categorică la alegerile parlamentare desfăşurate, ieri, în Canada.

Potrivit estimărilor disponibile în jurul orei 22.40 (marţi, 02.40 GMT), liberalii ar putea dispune de peste 170 de deputaţi în parlamentul canadian, din totalul de 338, faţă de circa 100 pentru conservatorii premierului în exerciţiu, Stephen Harper, la putere din 2006.

În momentul declanşării campaniei electorale, în urmă cu 78 de zile, Justin Trudeau, 43 de ani, ocupa poziţia a treia, în urma conservatorilor şi a social-democraţilor din NPD conduşi de Thomas Mulcair.

Treptat, el a redus din avantajul adversarilor săi, în special anunţând că un guvern liberal nu va ezita să renunţe la politica de austeritate a conservatorilor, cu preţul afişării unor bugete deficitare în cursul primilor trei ani ai mandatului, cu scopul de a investi în infrastructură şi a relansa creşterea economică, afectată de prăbuşirea preţului petrolului în urmă cu peste un an.

În mod obişnuit mai la stânga decât liberalii, NPD s-a pronunţat, la rândul său, pentru echilibru bugetar.

În programul său electoral îndreptat spre clasa mijlocie, Justin Trudeau a mai promis să mărească impozitele pentru persoanele cu venituri foarte mari şi să reducă fiscalitatea pentru masele largi de canadieni, scrie AFP, citată de Agerpres.

Pe plan diplomatic, fiul fostului premier Pierre Elliott Trudeau intenţionează să suspende bombardamentele aviaţiei canadiene în Siria şi Irak şi să participe numai la coaliţia condusă de Statele Unite pentru a instrui şi consilia forţele irakiene şi kurde.