Canada a legalizat marijuana în scop recreativ

Canada a legalizat marijuana în scop recreativ

Consumul de marijuana în scopuri recreative a fost legalizat în Canada. Adulţii vor avea dreptul să deţină 30 de grame, în public.

De asemenea, li se va permite să cultive până la patru plante în gospodăriile lor și să producă sortimente comestibile pentru uz personal. Consumatorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani, iar producția, distribuția sau vânzarea produselor de canabis către minori este considerată infracțiune, transmite CNN.

Legalizarea utilizării canabisului în scopuri recreative în Canada doreşte să elimine piaţa ilegală şi să controleze calitatea produselor. Însă, după intrare sa în vigoare, această lege generează încă îngrijorări puternice, în special în ceea ce priveşte sănătatea tinerilor şi securitatea rutieră..

Canada se numără printre ţările în care consumul pe locuitor pentru acest drog uşor este unul dintre cele mai mari din lume: aproximativ 4,6 milioane de persoane, reprezentând 16% din totalul populaţiei, au recunoscut că au fumat marijuana în acest an, transmite Agerpres. Guvernul federal a cheltuit mai multe zeci de milioane de dolari pe campanii de informare şi de prevenire, în special în şcoli. 14 milioane de familii au primit o broşură care le explică noua reglementare, riscurile pentru sănătate, necesitatea de a păstra produsele departe de copii şi de animale, etc.

Jean-Sebastein Fallu, specialist în toxicomanie şi profesor la Universitatea Montreal, consideră că, atunci când lucrurile sunt puse în balanţă, toate aceste riscuri nu cântăresc mai greu decât virtuţile legalizării canabisului. "Canabisul nu este bun pentru sănătate, dar prohibiţia este extrem de nocivă şi mai rea decât canabisul", a declarat el într-un interviu pentru AFP. "Toate argumentele se bazează pe teama generată de creşterea consumului, însă acest lucru nu este ceva ce poate fi prevăzut, cel puţin nu pe termen scurt, pe baza unor studii realizate în lume şi pe baza unor sondaje".

"Eu prefer un consum puţin mai mare de canabis şi câteva mici infracţiuni în plus decât consecinţele catastrofice ale prohibiţiei în materie de stigmatizare, violenţă, criminalitate, economie ilicită, etc", a rezumat acelaşi specialist.

 

Ne puteți urmări și pe Google News