Parlamentul canadian va dezbate săptămâna viitoare o moţiune având ca obiect prelungirea şi extinderea misiunii militare împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak. Mandatul misiunii de acum expiră în luna aprilie, a anunţat premierul canadian Stephen Harper, citat de AFP.
Adoptarea acestei moţiuni nu ridică probleme, ţinând seama de majoritatea confortabilă de care dispune Partidul Conservator al premierului Harper în Camera Comunelor din Ottawa, relatează Agerpres.
"Săptămâna viitoare, voi prezenta în parlament o propunere pentru extinderea şi prelungirea acestei misiuni şi atunci o voi şi detalia", a declarat Harper la o întâlnire cu presa.
Canada a acceptat în 7 octombrie 2014 să participe la campania de atacuri aeriene împotriva grupului Statul Islamic în Irak, efectuată de o coaliţie internaţională condusă de SUA. Şase avioane de vânătoare F-18, două de supraveghere Aurora, un avion de realimentare în zbor şi alte două avioane de transport iau parte la această misiune, precum şi 600 de militari staţionaţi în Kuweit.
Canada a mai desfăşurat - în septembrie - 69 de membri ai forţelor speciale pentru a consilia şi asista forţele kurde în nordul Irakului.
După ce votase împotrivă, opoziţia canadiană emisese îndoieli asupra obiectivelor misiunii canadiene când forţe speciale au fost implicate în confruntări la sol în ianuarie împotriva jihadiştilor, la fel de activi în Siria vecină. Unul dintre aceşti soldaţi de elită şi-a pierdut viaţa în urmă cu 11 zile, luat drept ţintă din eroare de forţele de securitate kurde.
Opoziţia l-a acuzat pe Harper că nu a "spus adevărul" despre natura reală a misiunii, forţele canadiene la sol nefiind destinate să fie implicate în lupte.
Harper a insistat, totuşi, asupra faptului că forţele la sol nu ripostează la focul inamicului decât în caz de legitimă apărare.
Misiunea canadiană beneficiază de un puternic sprijin din partea opiniei publice după cele două atacuri de inspiraţie jihadistă care au costat viaţa a doi militari la Quebec şi Ottawa în octombrie.