Canada.com: Cum ar putea opera „coronabondurile” zonei euro

Canada.com: Cum ar putea opera „coronabondurile” zonei euro

Active sigure în zona euro

Comisia Europeană a propus, în 2017, ceea ce a numit European Safe Asset - o clasă de obligațiuni în euro, care ar putea deveni un reper pentru piețele financiare europene.

Printre mai multe opțiuni analizate a fost una care nu ar mutualiza datoriile. În schimb, ar fi creat un instrument sintetic prin care o bancă privată ar cumpăra obligațiuni ale guvernelor din zona euro și ar emite propria sa obligațiune, activul sigur, susținut de acel portofoliu.

Ideea a fost respinsă de Germania, care se teme că ar fi primul pas către mutualizarea datoriilor.

Mutualizarea parțială a datoriilor

Mai multe think-tank-uri de top, inclusiv Consiliul German al Experților Economici, au propus în timpul crizei datoriilor suverane mutualizarea parțială a datoriei guvernamentale din zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

O idee a fost ca zona euro să fie responsabilă în comun pentru datoriile unei țări de până la 60% din PIB - limita UE în ceea ce privește împrumuturile guvernamentale - guvernele individuale asumându-și responsabilitatea pentru excesul pe care îl au peste această valoare.

O altă idee a fost ca guvernele să-și reunească datoriile de peste 60% din PIB într-un Fond european de răscumpărare pentru care vor fi responsabili toți membrii zonei euro.

Dar fiecare țară ar trebui să se angajeze pe o cale de consolidare obligatorie, în cadrul căreia ar fi obligată să ramburseze datoria transferată pe o perioadă de 20 - 25 de ani.

Cancelarul german, Angel Merkel, a declarat că ideea se va confrunta cu probleme constituționale și va necesita modificări ale tratatelor UE.