Potrivit unui raport al Institutului CD Howe, cererea de cannabis la nivelul întregii Canade va fi de 610,6 tone, însă oferta disponibilă pentru ultimul trimestru al acestui an va fi de numai 146,13 tone.

Așadar, penuria va duce la înflorirea comerțului la negru și a contrabandei. În trimestrul IV al lui 2018, pe piața canadiană vor fi 97 de producători de canabis, urmând ca, în octombrie 2019, la un an de la legalizare, vor fi 144.

Potrivit unui alt raport, realizat de Deloitte&Touche, vânzările totale de canabis, oficiale sau la negru, în scopuri recreative sau medicale, va fi de 7,17 miliarde de dolari, din care cele legale sunt estimate la ceva mai mult de jumătate (4,34 miliarde).

 

Când polițiștii fumează iarbă

Fiecare minister sau organizație guvernamentală își va stabili propriile reguli de consum al canabisului pentru angajații săi. Regulamentele vor varia în funcție de mediul de muncă și de consecințele pe care consumul de canabis le-ar putea avea asupra angajaților săi.

 Principalul aspect al viitoarelor regulamente federale va fi în ce măsură consumul de canabis afectează capacitățile angajaților.

În Armată, consumul de marijuana va fi permis cu minimum opt ore de începerea serviciului.

La Serviciile de frontieră (unde agenții folosesc arme), este necesară o perioadă de abstinență de minimum 24 de ore înainte de serviciu.

La Jandarmeria Regală, perioada de abstinență impusă este de minimum 28 de zile înainte de intrarea în serviciu pentru angajații care ocupă posturi de „securitate” (polițiști, rezerviști înarmați, piloți, personal care lucrează cu produse periculoase).

Pentru ceilalți angajați, se va aplica regula „fit for duty” („apt de muncă”).

Pasagerii curselor aeriene vor avea dreptul să transporte fiecare câte 30 de grame de canabis, dar acest drept este valabil exclusiv pentru zborurile interne. Continuă să fie ilegal transportul de marijuana în afara frontierelor Canadei, chiar dacă destinația este o țară unde consumul este legalizat (Uruguay, în speță).

În plus, fumatul de marijuana la bordul avioanelor este interzis, la fel ca și fumatul obișnuit.

 

SUA legalizează canabisul stat cu stat

În Statele Unite, consumul de canabis în scopuri „recreative” este legalizat în nouă dintre state – Alaska, California, Colorado, Maine, Massachussetts, Nevada, Oregon, Vermont, Washington – plus districtul Columbia. În alte 30 de state, consumul de canabis este permis în scopuri medicale. Însă, la nivel federal, consumul de canabis rămâne interzis. Într-un singur stat american, Vermont, marijuana a fost legalizată de către parlament, în alte state, cum ar fi California, decizia a fost luată prin referendum.

 

Te-ar putea interesa și: