Canada a decis: România și Bulgaria nu întrunesc condițiile pentru a beneficia de eliminarea vizei | Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie

Canada a decis: România și Bulgaria nu întrunesc condițiile pentru a beneficia de eliminarea vizei | Zig-Zag canadian cu Cristina Sofronie

Înainte ca CE să discute despre impunerea vizei pentru canadienii care intră în UE, un oficial din cadrul Ministerului Imigrației din Canada a declarat că, pentru România și Bulgaria, vizele rămân obligatorii

După cum se știe, Canada și SUA mențin sistemul obligativității vizelor pentru cetățenii români și bulgari care vor să călătorească în aceste țări.

Acum câteva zile, în publicația franceză „Le Figaro” a apărut informația potrivit căreia Comisia Europeană va analiza, în curând, posibilitatea ca și pentru cetățenii canadieni și americani să fie introdusă viză, pentru a putea călători în spațiul Uniunii Europene. „Este necesară o dezbatere și vor trebui luate decizii politice într-o problemă atât de importantă”, a declarat un funcționar din cadrul Comisiei Europene, citat de „Le Figaro”. Având în vedere importanța acestui subiect pentru români - chiar și pentru cei din Canada care nu mai au în prezent pașaport românesc - publicația Zig- Zag Român-Canadian, editată la Montreal, s-a adresat Ministerului Imigrației din Canada, răspunsurile fiind oferite de consiliera Nancy Chan, oficial din cadrul Serviciului Imigrație, Refugiați și Cetățenie Canada.

- Care este poziția Canadei în situația în care Comisia Europeană va impune viză pentru cetățenii canadieni? Va lua Canada în calcul posibilitatea eliminării obligativității vizelor pentru cetățenii români (și bulgari)?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Canada impune viză cetățenilor din două țări membre UE, România și Bulgaria, de aceea este vizată de aplicarea mecanismului de reciprocitate în ceea ce privește viza pentru țările Uniunii Europene. Acest procedeu impune, conform legislației UE, ca statele lumii ai căror cetățeni sunt scutiți de viză pentru a intra într-o țară din UE să ofere europenilor un acces similar pe teritoriul lor: fără viză, pentru cetățenii tuturor țărilor membre UE. Însă politica în materie de vize a Canadei nu este fondată pe reciprocitate.

Dacă s-ar impune viza pentru cetățenii canadieni, consecințele asupra turismului în Europa și asupra legăturilor inter-personale ar fi considerabile.

Pentru a scuti cetățenii unei țări de viză este necesar ca statul respectiv să îndeplinească anumite criterii. Bineînțeles, Canada este hotărâtă să ofere tuturor cetățenilor UE un acces fără viză pe teritoriul său.

Numeroși canadieni vizitează țările UE în fiecare an. Dacă s-ar impune viză canadienilor, consecințele asupra turismului în Europa și asupra legăturilor inter-personale ar fi considerabile. Foarte mulți canadieni contribuie la dezvoltarea turismului în multe țări din UE. Dacă numărul vizitatorilor canadieni s-ar diminua ca urmare a impunerii vizei, nu doar turismul european ar fi afectat, ci și relațiile economice și politice ar avea de suferit, ca și legăturile de prietenie. Ar fi contraproductiv să se impună viza pentru canadieni, date fiind strânsele relații bilaterale existente. Guvernul Canadei ia în calcul o serie întreagă de factori atunci când stabilește impunerea de vize pentru cetățenii unei țări, cum ar fi: problemele actuale și cele posibile în ceea ce privește migrația, securitatea documentelor de călătorie, siguranța publică, gestiunea frontierelor, chestiunile legate de drepturile omului, eficacitatea programelor de imigrare. Nici România și nici Bulgaria nu întrunesc, în prezent, condițiile pentru a beneficia de scutirea de vize.

- Dar, într-un viitor apropiat, prevede Canada eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii români?

- Deciziile referitoare la obligativitatea vizelor sunt luate pentru fiecare țară în parte, căutându-se un echilibru între primirea turiștilor în Canada și securitatea și protecția sănătății canadienilor. Canada și SUA trebuie să se conformeze mecanismului UE de reciprocitate a eliminării vizelor până cel târziu pe 12 aprilie 2016. Reprezentanții canadieni de la Ottawa și Bruxelles au stabilit un dialog extrem de pozitiv cu România, Bulgaria și Comisia Europeană în acest domeniu și continua să participe la dialoguri în acest sens.

- În acest context, când va introduce Guvernul de la Ottawa autorizația electronică de călătorie (electronic Travel Authorization, eTA) pentru cetățenii români? Se va menține sistemul anunțat anterior, adică impunerea vizei pentru cetățenii români se va face diferit? Respectiv: cetățenii români care au avut o viză de SUA sau Canada în ultimii 10 ani vor avea dreptul să aplice pentru eTA (fiind scutiți de viză), în timp ce restul românilor vor trebui să aplice pentru viză, ca în prezent?

- Încă este prematur să se facă speculații pe acest subiect.