Campionatul Mondial Esports de la Iași, eveniment de amploare. Competiția cu peste 25 milioane de fani

Campionatul Mondial Esports de la Iași, eveniment de amploare. Competiția cu peste 25 milioane de fani Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

Apetitul românilor pentru jocurile virtuale a început undeva prin anii 2000. Poate că cele mai renumite jocuri de la vremea respectivă au fost Quake 2, Delta Force, Unreal Tournament iar lista poate continua cu Far Cry sau DOOM 2. 

Campionatul Internațional de Esports. De remarcat este faptul că de atunci și până acum au trecut 23 de ani, timp în care programatorii și developerii jocurilor video au pus la punct cele mai avansate tehnologii pentru a crește interesul pasionaților.

De fapt, jocurile video au avansat atât de mult încât există la nivel internațional Federația Internațională de Esports. Iar, Iașiul se poate mândri cu faptul că a găzduit în premieră Campionatul Mondial de Esports. O competiție ”gigant” cu peste 600 de participanți din peste 111 state. Evenimentul s-a desfășurat în fața Palatului Culturii și a mall-ului Palas.

România a găzduit în premieră Campionatul Internațioanl de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

România a găzduit în premieră Campionatul Internațional de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

Iași a găzduit Campionatul Mondial de Esports

Pentru a vă face o idee despre amploarea evenimentului luați în considerare faptul că  Organizația Națiunilor Unite recunoaște 193 de state. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei bine, cel care se află în spatele acestei idei este un român. Adrian Socaciu, de altfel, și Președintele Președintele Institutului Sportiv Român. Doar doi ani au fost necesari pentru ca ideea să se materializeze, la care se adaugă fără doar și poate o „tonă de oameni”, muncă și multă ambiție.

Adrian Socaciu alături de Președintele Federnației Internaționale de Esports; sursă foto: Arhiva personală

Adrian Socaciu alături de Președintele Federnației Internaționale de Esports; sursă foto: Arhiva personală

„Este o competiție care se va desfășura pe parcursul a zece zile, între 24 august și 3 septembrie, la care participă 700 de jucători. Iar premiile puse în joc sunt foarte consistente. Valoarea totală a fondului de premiere este de 500 de mii de euro, iar sumele vor fi acordate în funcție de tipul jocurilor la care participă concurenții”, a precizat Adrian Socaciu.

Revenim la evenimentul de la Iași, Campionatul Mondial de Esports poate fi catalogat cu ușurință cel mai mare eveniment sportiv ținut vreodată în România, dacă ne raportăm la numărul de participanți, peste 600 la care se adaugă alți 130.000 de spectatori, fără a mai pune la socoteala și audiența, publicul de pe internet.

România a câștigat medalia de bronz la jocul PUBG Mobile

Rețineți că proba Mobile Legends a fost vizualizată de cca. 27 de milioane de utilizatori, în condițiile în care populația României, cu cea mai mare indulgență numără 19 milioane de locuitori.

Turneul de la Iași a pus la bătaie premii în valoare de jumătate de milion de euro. Participanții au concurat la jocurile PC „Counter-Strike: Global Offensive”, „Counter-Strike: Global Offensive Female” si „Dota 2”. Alte două competiții au fost dedicate jocurilor de consolă, eFootball şi Tekken, precum și jocurilor PUBG Mobile şi Mobile Legends.

Campionatul Internațional de Esports are aceleași criterii de calificare care se aplică și la Jocurile Olimpice. Altfel spus,  sunt aleși cei mai buni dintre cei mai buni. Neapărat peste 16 ani. În spatele meseriei de gamer este o întreagă echipă, iar lucrurile nu sunt deloc simple. Gamerii au antrenori, psihologi și ciar kinetoterapeuți.

Din nou, revenim la Campionatul de Esports de la Iași și constatăm câtă importanță a avut pentru economia locală. Vă dați seama, participanții și suporterii au avut nevoie la rândul lor de cazare. Hotelierii au pus la dispoziția participanților circa 5.000 de locuri. 

Trecem peste aceste detalii economice, căci nu asta ne-am propus să abordăm și precizăm că delegația Română a obținut la probele la care a participat medalia de bronz, la jocul PUBG Mobile.

Țara noastră a fost reprezentată la competiţia de „Dota 2” de Omar „w33” Aliwi, finalist al celei mai mari competiţii de esports din lume, The International. 

Cine a reprezentat România

Reprezentativa României a fost compusă din Angel „Flash” Niamtu, Daniel „kaan” Heisu, Radu Ionuţ „bnc” Muşat şi Mihai „Cancel” Antonio. Cea mai bună jucătoare de CS:GO din lume este românca Ana Dumbravă. Alături de ea, în echipă, mai sunt Lavinia „Icy” Banica, Melissa „meli” Aylin, Ramona „ratons” Dodu şi Emilia „Emmy” Gratie.

În cadrul competiţiei de eFootbal căpitanul echipei României este Adrian Urmă. Este un jucător profesionist şi fost căpitan al echipei AS Roma, semifinalist al ediţiei de UEFA Euro 2020. 

Echipa formată din valoroşii jucători români ai Nexus Gaming, Blytz, Xellow, Btn, Launx şi Sound, se va lupta pentru titlu mondial de CS:GO. Membrii echipei Iconic Crew au reprezentat România în competiţia de Mobile Legends. Formată din Bloodz, Prinsx, Kcorei, Bucatti şi Jinn, alcătuiesc cel mai puternic squad dedicat jocului.

Adrian Socaciu alături de delegația României de la Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Arhiva EvZ

Adrian Socaciu alături de delegația României de la Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Arhiva EvZ

În competiţia de PUBG Mobile am fost reprezentați de jucătorii echipei Nexus Gaming. Este vorba despre Dorin, Octavian, Exo şi Kapahala. Echipa a devenit vicecampioană europeană la PUBG Mobile Pro League. Reprezentantul în competiţia Tekken va fi Andrei Lazăr, care a câştigat de trei ori turneul european Viens On Doz Tekken Weekly.

Suporteri veniți să suțină România la Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

Suporteri veniți să suțină România la Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

În încheiere organizatorul Adrian Socaciu a ținut să mulțumească echipei care s-a aflat în spatele Campionatului.

„ Mulțumesc tuturor ce au crezut in acest vis, nimic nu era posibil fără sprijinul organizatorilor, partenerilor, voluntarilor și ieșenilor. Am făcut încă un pas pentru România Campioană”, a declarat pentru Evenimentul Zilei, omul care a pus România pe harta jocurilor virtuale, Adrian Socaciu.

Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

Campionatul Mondial de Esports; sursă foto: Adrian Socaciu

Și credeți-ne că în spatele evenimentului s-a aflat o armată de oameni: 350 de voluntari, 150 de oameni în echipa de producție, 100 de oameni în organizare și alți 50 în echipa de comunicare și marketing.