Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a demarat o campanie prin care pacienții din România care au avut efecte adverse severe după vaccinurile anti-COVID să poată primi despăgubiri. FACIAS colaborează și cu o casă de avocatură, scopul fiind „responsabilizarea” tuturor celor implicați în procesul de vaccinare.
„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), în colaborare cu biroul de avocatură Daniel Ionașcu, lansează campania „Respect și responsabilitate”, ce are ca scop responsabilizarea statului și tuturor celor care poartă răspunderea pentru situațiile în care s-au constatat reacții medicale adverse severe la persoanele vaccinate împotriva COVID 19.
FACIAS intenționează să acorde sprijin și informații persoanelor care au suferit din punct de vedere medical, moral și financiar ca urmare a vaccinării anti-COVID 19, în sensul ca acești români să aibă șansa de a primi de la responsabili despăgubiri pentru daunele suferite”, spune FACIAS.
Campanie FACIAS pentru cei care au avut efecte adverse după vaccinurile anti-COVID
Potrivit FACIAS, România este deja mult în urma altor state UE privind demersurile făcute în cazul pacienților cu reacții adverse severe.
„În cadrul contractelor încheiate de către statele membre UE și producătorii de vaccinuri împotriva Covid-19 au fost stipulate o serie de clauze privind răspunderea pentru eventualele reacții adverse severe. Însă, aceste clauze sunt confidențiale și nu au fost făcute publice ca urmare a solicitărilor producătorilor de vaccin. În presă au apărut informații potrivit cărora responsabilitatea acordării de despăgubiri ar fi împărțită între firma producătoare și stat, dar fără a se preciza cuantumul, pragul despăgubirilor, etc.
Cert este că Guvernul României a prevăzut posibilitatea acordării de despagubiri în Strategia de vaccinare împotriva COVID 19: „Crearea cadrului juridic pentru analiza și compensarea oricăror posibile efecte de durată legate de vaccinare, dacă se dovedește o relație de cauzalitate între vaccinare și respectivele efecte”.
Însă, statul român nu doar că nu se grăbește să finalizeze procedurile necesare în această problemă, ci încearcă să arunce responsabilitatea către pacienți, în sensul că aceștia trebuie să demonstreze legătura dintre vaccin și efectele adverse, deși în majoritatea țărilor este suficientă existența unei suspiciuni rezonabile în ceea ce privește relația de cauzalitate”, afirmă FACIAS.
FACIAS, colaborare cu case de avocatură din Germania
FACIAS le cere românilor care au avut efecte adverse să contacteze Fundația și anunță că pentru această campanie va colabora inclusiv cu case de avocatură din Germania, care deja sunt implicate în procese colective privind reacțiile adverse după vaccinurile anti-COVID.
„FACIAS consideră că este normal ca orice român care a avut de suferit direct de pe urma vaccinului anti-COVID 19 să fie despăgubit. De aceea, cabinetul de avocatură partener din România a inițiat deja o colaborare și un schimb de experiență cu avocați germani, pentru ca producătorii vaccinurilor ce au generat efecte adverse importante să răspundă similar și în România. În prezent, în Germania există mai multe procese colective deschise ca urmare a reacțiilor adverse provocate de vaccinurile anti-COVID, iar avocații germani implicați și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu avocați din România pe această temă.
La nivel european există un număr uriaș de persoane au reclamat reacții adverse la vaccin, iar în numeroase state europene și nu numai deja sunt constituite fonduri de despăgubire pentru aceste situații.
Doar în România au fost înregistrate oficial peste 20.000 de persoane care au raportat reacții adverse la vaccinurile anti-COVID, în timp ce estimările indică peste 1 milion de persoane în situații similare în întreaga lume.
Apel către românii care au avut de suferit
Primul pas al acestei campanii implică cetățenii români care au avut de suferit de pe urma vaccinării anti-Covid și pot prezenta un minimum de dovezi în acest sens (acte medicale care atestă anumite efecte secundare post-vaccinare). De aceea, FACIAS face un apel către românii care vor să își găsească dreptatea să scrie pe adresa dreptate@respectsiresponsabilitate.ro și să povestească ce li s-a întâmplat. Ulterior, cazurile vor fi analizate din punct de vedere medical și jurudic cu ajutorul unor echipe de specialiști în domeniu”, transmite FACIAS.