Campanie EVZ. Cum a pierdut Răzvan Burleanu excelența doar după trei ani în fruntea Federației Române de Fotbal

Campanie EVZ. Cum a pierdut Răzvan Burleanu excelența doar după trei ani în fruntea Federației Române de Fotbal

Ultima știre postată pe site-ul Federației Române de Fotbal despre Centrele de Excelență, cu care se lăudase Răzvan Burleanu că va salva viitorul fotbalului românesc, este datată 24 iulie 2017 și din prima propoziție aflăm că „ La doi ani de la înființare, Centrele de Excelență se vor transforma în Centre Naționale de Pregătire”.

„Federația Română de Fotbal consideră că pregătirea centralizată a juniorilor este unul dintre elementele absolut necesare dezvoltării fotbalului românesc, iar acest proiect va continua, după ce în această vară cele patru Centre de Excelență vor fi comasate în două Centre Naționale de Pregătire.

Prima fază a proiectului s-a încheiat după doi ani de la deschiderea primului Centru de Excelență (...)

Federația Română de Fotbal a analizat situația și a decis ca pentru noua etapă să se creeze două Centre Naționale, unul la Timișoara, unde se vor pregăti jucătorii născuți în 2000, și unul la Târgu Mureș, pentru cei născuți în anul 2001 (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul Centrelor Naționale va continua atât timp cât se va constata lipsa dezvoltării academiilor de fotbal ale cluburilor, dar și pentru a oferi cele mai bune condiții de pregătire tinerilor jucători români care nu sunt legitimați în cadrul academiilor deja existente”, mai scrie în articolul din 2017.

Planul strategic

Proiectul Centrelor Regionale de Excelență era parte a Planului Strategic pentru Dezvoltarea Fotbalului în România 2015-2020 cu care Burleanu câștigase șefia Federației pe 5 martie 2014.

Așa de mult s-a dezvoltat forbalul românesc încât, acum câteva zile, am mai consemnat ratarea unei calificări la Campionatul Mondial.

Basmul cu fondurile europene

În vara lui 2014, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, declara, la Târgu Mureş, că, pentru prima dată, fotbalul are capacitatea să absoarbă fonduri europene şi că FRF va demara astfel proiecte, inclusiv cu caracter social, până la finalul anului, în care vor fi angrenate persoane cu dizabilităţi:

„Ne interesează, bineînţeles, performanţa sportivă, fiindcă aceasta este misiunea FRF pe plan fotbalistic. În acelaşi timp, ne interesează foarte mult ca proiectul pe care îl implementăm la Târgu Mureş (centrul naţional de excelenţă în fotbal, n.r.), la fel ca în toate celelalte centre regionale, să fie unul cu un puternic accent comunitar şi social, în ceea ce priveşte implicarea noastră, a celor două entităţi, în sprijinul comunităţii locale. (...)

În perioada următoare dorim să aplicăm, pentru că pentru prima dată şi fotbalul are capacitatea să absoarbă fonduri europene, astfel încât să demarăm inclusiv proiecte cu caracter social până la finalul acestui an, în care persoane care provin din medii defavorizate sau persoane cu dizabilităţi să fie angrenate în aceste proiecte.

Noi, ca Federaţie, ne uităm în momentul de faţă spre crearea unei întreprinderi cu caracter social, în care persoane cu dizabilităţi să poată să înceapă să lucreze şi să producă tot ceea ce înseamnă însemnele FRF'', mai spunea Burleanu.

În aprilie 2015, însă, fondurile europene dispăruseră din discursul lui Burleanu:

„Pentru cele două centre care se inaugurează în 2015 vorbim atât de investiții la nivelul infrastructurii, cât și în ce privește funcționarea. Astfel, fondurile UEFA și FIFA accesate de Federația Română de Fotbal vor susține zona de infrastructură, în vreme ce cheltuielile de funcționare pentru aceste două centre vor fi suportate de Federație, o parte fiind acoperite și din fonduri FIFA”.

Situația la zi

„Am fost la Deva, în campanie. Știți ce mi-a zis primarul? ‘Băi, Florine, știi ce m-au pus să fac (cei de la FRF – n.r.)? Am decopertat un teren, că vin să facă Centrul de Excelență. Și am rămas fără teren’.

Au făcut niște terenuri prin țară… Dacă plouă, nu mai poți intra pe el. La Iași, au construit unul într-un abator!

Centre de Excelență!

La Târgu Mureș aveau buget de două milioane de euro pe an. Unde s-au dus banii? Pe salarii. Antrenori, antrenorii zonali. Așa merg lucrurile, ca să se adune voturile”, a spus, vineri, Florin Prunea la DigiSport.

La Târgu Mureş, Burleanu mai se lăudase că înființarea Centrelor de Excelență nu era o chestiune de imagine, ci „se pun bazele unei activităţi foarte serioase”.

Când a vorbit serios Răzvan Burleanu?

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro