Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, speră că cetățenii republicii vor vota la apropiatele alegeri parlamentare pentru "oamenii cinstiți".
După cum relatează RIA-Novosti, în cadrul forumului on-line "Democrația în acțiune" Sandu a vorbit despre corupția din sistemele judiciar și cel bancar ale țării și a arătat că reformele sunt necesare pentru a schimba această situație. "Este o reformă dificilă, în ciuda faptului că în Republica Moldova această reformă este sprijinită de un număr foarte mare de cetățeni", a arătat Sandu.
"Pentru aceasta avem nevoie în parlament de o majoritatea care să susțină adoptarea legilor care vizează combaterea corupției. Peste câteva săptămâni vom avea alegeri parlamentare și sper foarte mult că moldovenii vor continua să susțină oamenii cinstiți", a spus Sandu.
Potrivit RIA-Novosti, alegerile parlamentare anticipate sunt programate pentru data de 11 iulie. Până astăzi și-au înaintat documentele pentru înregistrare 17 partide și blocuri, dintre care 14 au fost admise de Comisia Electorală Centrală să participe la scrutin.
Secții de votare în Transnistria
Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova consideră că deschiderea unor secții de votare pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate pe teritoriul controlat de Tiraspol amenință securitatea națională, deoarece Chișinăul nu va putea monitoriza procesul electoral în această zonă, a comunicat serviciul de presă al Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova. După cum relatează RIA-Novosti, pe 5 iunie Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova (CEC) a hotărât să deschidă 44 de secții de votare pentru locuitorii acestor teritorii controlate de Tiraspol.
Obiecțiile Serviciului de Informații și Securitate au apărut în legătură cu patru secții de votare, dintre care trei se preconizează să fie deschise în orașul Bender și una în satul Korjova. "În aceste localități este imposibil să fie controlată activitatea formațiunilor paramilitare ilegale din Tiraspol și să fie asigurată securitatea observatorilor". Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a arătat că CEC nu a avut consultări atunci când a hotărât să deschidă aceste secții de votare, ceea ce a dus la apariția unor "circumstanțe pentru falsificarea alegerilor".
Cine participă la cursa electorală din Moldova
Diaspora va juca rolul decisiv la alegeri și trebuie să aibă acest rol ca să le răspundă celor care i-a alungat de acasă. Peste 100 de mii de moldoveni s-au înregistrat prealabil să voteze totuși capacitatea de vot este mult mai mare și acest lucru a fost demonstrat la prezidențiale când la urne au ieșit peste 200 de mii de alegători. Forțele unioniste și pro-europene vor avea câștig de cauză, dacă e să ne conducem pentru votul anti-Dodon din noiembrie 2020, când acesta a luat doar 7 la sută din votul moldovenilor plecați.
Cei care încearcă să ignore sau să minimizeze votul diasporei sunt ipocriți
Pe de o parte, acest schelet bugetar al Republicii Moldova trăiește din banii pompați în economie de către cei care muncesc în afară. Dacă ar dispărea acest element - remiterile de bani, pur și simplu acest schelet s-ar surpa imediat, pentru că statul nu ar mai avea cum să-și întrețină birocrația care îl ajută să existe, iar politicienii nu ar mai avea pretext să apere independența unui stat eșuat, căci de suveranitate nu potate fi vorba, pentru că poporul e pus în situația să se descurce singur, și se descurcă așa cum poate.
Doar în primele 4 luni ale anului 2021, moldovenii au trimis acasă peste 600 de milioane de dolari. Anul trecut, pe căi oficiale au intrat în țară un miliard și jumătate de dolari, suma reală totuși e estimată la 2,4 miliarde de dolari.
Pe de altă parte, cei care vin cu mesaje că moldovenii pot veni acasă mint și ei, pentru că statul nu poate să hrănească atâta lume, de exemplu cu locuri de muncă, dar nici nu are idee ce să facă cu această resursă umană valoroasă. Mai mult, moldovenii care sunt conectați de patria lor nu se grăbesc să lese munca și traiul pe care și le-au făcut în afară pentru nesiguranța și experimentul social-politic numit Republica Moldova.
E foarte probabil ca diaspora să reediteze mobilizarea exemplară de la prezidențiale și să asigure o guvernare euro-unionistă, cu puțin noroc, ar putea să-i lase sub prag pe Usatîi sau Șor.
Acolo unde comunitățile de români și moldoveni s-au contopit și practic au devenit una și aceeași - diaspora românească, favorit este partidul Alianța pentru Unirea Românilor
Potrivit numărătorilor interne, AUR e poziționat bine în sânul acestor comunități, de exemplu, la alegerile din decembrie din România, AUR a câștigat în Italia. Datele arată că 60 de mii de voturi la parlamentarele românești au venit din partea românilor cu dublă cetățenie, aceeași români au votat-o la prezidențialele moldovenești pe Maia Sandu, doar că atunci AUR nu exista pe arena politică de la Chișinău. Așa că, voturile unioniștilor au mers la candidatul care a fost mai apropiat de ei atunci și împotriva lui Dodon care este marele pierdant în diaspora. El și-a pus în cap toți moldovenii de peste hotare când i-a numit realitate paralelă. Realitatea paralelă e în capul celor care se folosesc de diaspora ca să țină în viața Republica Moldova, că de altfel și-ar pierde toată averea și toate privilegiile pe care le dă puterea.
Campanie puternică AUR în Moldova
„Votează AUR, alege România”. Este sloganul cu care s-a lansat astăzi în campania electorală Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Evenimentul a avut loc într-o locație cu o profundă încărcătură simbolică, în fața Monumentului în Memoria Victimelor Deportărilor Regimului Comunist de Ocupație din scuarul Gării din Chișinău. Tot astăzi, AUR dă start celei mai mari Caravane a Unirii, în cadrul căreia membrii și simpatizanții AUR vor merge în toate raioanele Republicii Moldova.
În cadrul evenimentului de lansare în campania electorală, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Vlad Bilețchi, a declarat că AUR este un partid pan-românesc, cu viziuni pro-europene, care a trecut Prutul pentru a consolida mișcarea unionistă din Republica Moldova și a le oferi alegătorilor șansa unei vieți mai bune împreună cu România.
„Se nasc noi înțelegeri peste capul românilor, majoritari în Republica Moldova. Axa Berlin-Moscova urmărește federalizarea, adică transnistrizarea și cedarea Republicii Moldova în brațele Federației Ruse. AUR, adică România, va încurca aceste jocuri și se va bate pentru moldoveni. Partidele nu mai vorbesc de România, nu mai vorbesc de integrarea europeană, nu spun nimic despre regiunea transnistreană. Există un acord tacit și de aceea atacă cu toții AUR. Ajunge cât am fost călcați în picioare. Este timpul să ne ridicăm din genunchi și să fim stăpâni la noi acasă”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AUR.
Candidații AUR au anunțat totodată startul unei ample caravane în localitățile Republicii Moldova, în cadrul căreia oamenii vor cunoaște mai multe despre programul și obiectivele formațiunii, îi vor întâlni pe cei care îi vor reprezenta în viitorul Parlament și vor fi informați despre avantajele Unirii Republicii Moldova cu România.
„În timp ce restul partidelor vin în această campanie doar cu promisiuni, AUR propune proiecte concrete, din care vor beneficia toți cetățenii Republicii Moldova. Noi suntem alternativa tuturor politicienilor corupți, care s-au perindat de-a lungul anilor pe arena politică”, a declarat candidatul Alianței pentru Unirea Românilor, Tatiana Potîng.
„Scopul AUR în politica din Republica Moldova este să blocheze o coaliție pro-est. AUR va dejuca aceste planuri, întrucât singurul viitor al Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, împreună cu România. Nu vom tolera alianțe de compromis, iar AUR în viitorul Parlament va reprezenta șansa unei coaliții pro-românești și pro-europene”, a declarat candidatul AUR, Valeriu Munteanu.
„Observăm că în această campanie, majoritatea partidelor nu oferă nicio soluție concretă la problemele cu care se confruntă oamenii. Nu se mai vorbește atât de ferm despre integrarea europeană, aderarea la NATO și Unirea cu România. Noi cunoaștem soluția, întrucât România oferă salarii mai mari, pensii decente, alocații pentru copii și multe alte avantaje. Doar reîntregirea neamului reprezintă șansa unei vieți mai bune pentru locuitorii Republicii Moldova”, a declarat Dorin Chirtoacă, candidat AUR.
În această săptămână, membrii și voluntarii AUR vor vizita și vor discuta cu locuitorii din Chișinău, Ialoveni, Strășeni, Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Orhei și Călărași.
După evenimentul de lansare în campania electorală, reprezentanții AUR au pornit la sediul Comisiei Electorale Centrale pentru a protesta față de decizia CEC de a limita numărul secțiilor de vot în diaspora.
La alegerile parlamentare din decembrie 2020 din România, Alianța pentru Unirea Românilor a acumulat aproape 10% dintre sufragii, reușind să acceadă în Parlamentul de la București cu 47 de deputați și senatori. Șase dintre aceștia sunt originari din Republica Moldova.
Texte: Rador/Unimedia/Timpul/RIA
Foto: publika.md