Campanie de propagandă contra „mafiei urșilor”. Sume mari de bani puse la bătaie

Campanie de propagandă contra „mafiei urșilor”. Sume mari de bani puse la bătaie Urs. Sursa foto: Arhiva EVZ

Consiliul Județean Harghita declară război ONG-urilor și activiștilor care militează în favoarea protejării urșilor și a opririi vânătorii acestora. Președintele instituției, Borboly Csaba, a anunţat lansarea unei campanii împotriva a ceea ce el numește „mafia ursului”. În opinia sa există anumite persoane care încasează sume mari de bani pentru a bloca orice inițiativă menită să facă „acceptabilă convieţuirea dintre om şi acest animal”.

Borboly Csaba susține că ministrul Mediului face eforturi pentru a rezolva problemele provocate de prezența urșilor în preajma zonelor locuite, însă acestea sunt blocate periodic. El acuză „aşa-zisa societate civilă verde sau aşa-zişi experţi”.

„De aceea noi considerăm - şi ştiţi că am avut şi la Bruxelles o discuţie cu şeful grupului pentru carnivore mari din cadrul Parlamentului European şi am căzut de acord că este o mafie a ursului. Trebuie să începem o campanie împotriva acestei mafii, care vine cu lozinci, fără răspundere şi fără a ţine cont de viaţa oamenilor din judeţul Harghita. Şi trebuie să venim să demontăm, pas cu pas, toate argumentaţiile, toate afirmaţiile care nu au bază ştiinţifică; o singură bază au: această mafie să primească cât mai mulţi bani.

Vom vedea şi pe parcurs câţi dintre aceşti oameni de la câte ONG-uri au primit câte 10.000 de lei/lună ca salariu în zeci de proiecte finanţate din fonduri europene sau guvernamentale. Foarte multe lucruri o să vă demonstrăm pe parcurs”, a declarat președintele Consiliului Județean Harghita.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: Wikipedia

Pe ce se duc banii Consiliului Județean Harghita

Potrivit spuselor sale, în această campanie Consiliul Județean va cheltui bani pentru studii şi cercetări, dar și pentru plata unui avocat care să ceară corectarea informaţiilor false care ar apărea pe acest subiect, legat de urși.

„Astăzi solicităm participarea acelor jurnalişti, acelor studenţi, oameni de ştiinţă, reprezentanţi ai unor ONG-uri care cred că realitatea trebuie să fie prezentată şi viaţa omului, cum scrie şi Constituţia, este primordială, să ne vină în ajutor. Vom aloca fonduri, vom susţine financiar, vom face foarte multe cercetări, vom face mai multe studii şi nu vom veni cu studii de acum 10 ani, de la o universitate care nu are nicio treabă cu România.

După trei ani, am reuşit să avem o colaborare cu un avocat, care va fi lângă noi. S-a angajat să apere pro bono oamenii care au fost atacaţi de urşi. Vom avea o colaborare şi pe eventuale alte litigii, procese, pentru că acolo, în mass-media sau social media, dacă cineva va minţi despre realitatea din Harghita, dacă cineva va relata împotriva Constituţiei şi a Directivei Habitate în privinţa ursului, acolo vom cere, nu despăgubiri, să se corecteze relatarea. Vom merge într-o campanie foarte largă şi orice iniţiativă va fi bine-venită”, a subliniat Borboly.

Banner uriaș împotriva „Mafiei urșilor”

Primii bani au fost deja cheltuiți, de Consiliul Județean, pe un banner de mari dimensiuni amplasat pe clădirea Consiliului Județean. Acesta a fost prezentat chiar de președintele Consiliului Județean Harghita, cu prilejul evenimentului de lansare. Mesajul de pe banner, în limba engleză, era „Stop mafiei ursului!”. De asemenea, în continuare mesajul arată că vieţile oamenilor din Harghita au prioritate, în conformitate cu Constituţia României şi Directiva „Habitate” a Consiliului European.

„Ca să dăm startul acestei campaniei, vom afişa un banner pe clădirea CJ care va arăta că la Miercurea-Ciuc, reşedinţă de judeţ, unde şi ieri au fost două alerte, viaţa omului nu este în siguranţă şi trebuie să vadă toţi. Ne-am gândit dacă vom găsi un finanţator să facem un banner atât de mare încât să se vadă şi din avion că aici viaţa omului, în această ţară, din cauza acestei mafii, nu este în siguranţă.

De astăzi dăm startul acestei campanii şi îi îndemnăm pe toţi cei care vorbesc despre convieţuirea urs-om în judeţul Harghita în detrimentul omului să se gândească bine ce fac, pentru că vom veni, vom încerca să clarificăm, vom încerca să demonstrăm ştiinţific că nu au dreptate şi vom cere corectarea informaţiei spuse în spaţiul public”, a mai afirmat Borboly.

Întrebat cine face parte din „mafia ursului”, a evitat să răspundă, insistând că este vorba despre un fenomen întâlnit nu numai în România, ci la nivelul Europei.

sursa foto. gov.ro

Ministrul Mediului își contrazice colegul de partid

Pe de altă parte, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a subliniat că acuzațiile colegului său de partid sunt foarte grave. El a cerut că pentru așa ceva trebuie aduse dovezi, altfel, fiind vorba doar de o acțiune de propagandă. Ministrul a confirmat că sunt persoane care se împotrivesc măsurilor luate de minister, dar nu poate spune că este vorba despre o mafie. El a precizat că cei ce folosesc acești termeni trebuie să fie foarte atenți.

„Este o acuzaţie extrem de gravă şi, dacă cineva face o astfel de acuzaţie, trebuie să aibă şi dovezi. În caz contrar, este doar o acţiune de PR, de propagandă. Sunt persoane care se împotrivesc măsurilor care sunt luate de minister. Nu aş putea să spun că este mafie. Sunt persoane şi de o parte, şi de cealaltă. Sunt măsuri care sunt contestate sau criticate atât de ONG-uri, cât şi de vânători”, a declarat Tanczos Barna.

Mafiile trebuie denunțate autorităților

Ministrul a precizat că rolul ministerului este să găsească soluții pe care să le discute atât cu ONG-urile, cât și cu asociațiile de vânătoare. În cazul în care cineva are informații despre existența unei mafii, a precizat ministrul, trebuie să sesizeze organele de anchetă.

„Rolul ministerului este să găsească soluţii de management al populaţiei pe care să le discute atât cu ONG-urile care luptă pentru protejarea acestei specii, cât şi cu asociaţiile de vânătoare care spun că şi ele fac eforturi deosebite pentru protejarea acestei specii. Soluţiile ştiinţifice şi echilibrul trebuie asigurate de minister.

Dacă cineva are cunoştinţe cu privire la existenţa unei mafii, trebuie să facă plângeri penale pentru că mafia este o organizaţie ilegală prin care se procură bani, se obţin venituri şi este o chestiune extrem de gravă şi trebuie să fim foarte, foarte atenţi cu privire la folosirea acestor termeni”, a mai spus Tanczos Barna.